Šubičeva bo dvopasovna šele poleti

Prenova: Potem ko se je poleti mudilo z razpisom, zdaj čakajo ugodnejše vreme. Z izvajalcem bodo sklenili aneks.

Objavljeno
24. januar 2017 16.53
Šubičeva cesta
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Prenovo Šubičeve ulice, ki so jo začeli lansko poletje, bo KPL predvidoma nadaljeval šele konec zime. V javnem holdingu tako že pripravljajo aneks k pogodbi.

Čeprav je Javni holding Ljubljana (JHL) že na začetku oktobra izbral KPL, da nadaljuje prenovo Šubičeve ceste (od Beethovnove do Bleiweisove ceste) in hkrati izvede še prenovo arkad ob Slovenski cesti, bodo dela začeli izvajati šele konec zime. Kot so pojasnili v JHL, kjer so vodili javni razpis, so po tem, ko so 6. oktobra kot edinega ponudnika, ki je izpolnjeval razpisne pogoje, izbrali koncesionarja KPL, pogodbo z njim podpisali šele konec novembra.

Po bliskovitem razpisu se jim ne mudi

Naj spomnimo: lani spomladi so v JHL napovedali, da bo prenova celotne Šubičeve predvidoma trajala štiri do pet mesecev. Najprej so predvidevali, da zanjo ne bodo izvedli javnega naročila, pač pa jo bodo na podlagi naročila, izvedenega za prenovo južnega dela Slovenske ceste, oddali KPL. Toda na podlagi tega javnega naročila so nato KPL oddali le prenovo okoli sto metrov dolgega odseka med Slovensko in Bleiweisovo, za preostali del pa so objavili novo naročilo, ki so mu dodali prenovo arkad ob Slovenski cesti.

Poleti, ko je JHL objavil razpis za prenovo Šubičeve in arkad, je dal ponudnikom na voljo zelo malo časa za pripravo ponudb. Pobude, naj rok podaljšajo, so zavračali, češ da »zakon ne določa minimalnega roka«. Tako so dobili samo tri ponudbe in le KPL-jeva je izpolnjevala pogoje. Koncesionar je nazadnje ponudbeno ceno spustil tik pod ocenjeno vrednost naročila, sicer bi moral JHL razpis končati brez izbora. Če je zaradi kratkega roka za oddajo ponudb poleti kdo mislil, da se občini s prenovo zelo mudi, pa nadaljnje aktivnosti kažejo, da to ni bil razlog za hitenje. Poldrugi mesec so v holdingu potrebovali, da so ponudbe pregledali in sklicali pogajanja s KPL, še poldrugi mesec pa za to, da so z njim sklenili pogodbo.

Presenetili so jih vreme in prazniki

Kot pojasnjujejo v JHL, so pogodbo z izvajalcem sklenili šele 24. novembra. Čeprav bi moral s sklenitvijo pogodbe začeti teči tudi pogodbeni rok (ta izvajalcu daje 105 dni za dela na Šubičevi in 120 dni za dela na arkadah), se dela niso začela: »Zaradi vremenskih razmer v decembru (temperature pod ničlo skoraj ves mesec) in tudi zaradi decembrskega prazničnega dogajanja sta se investitor in izvajalec odločila, da se dela preložijo na ugodnejše vremenske razmere v letu 2017. Zato bo sklenjen tudi aneks o podaljšanju pogodbenega roka.«

Zdaj napovedujejo, da se bo izvajalec del lotil, »če bodo to dopuščale vremenske razmere«, v drugi polovici februarja ali na začetku marca. Če se bo to uresničilo, bodo Šubičeva in arkade prenovljene na začetku poletja, približno leto dni po začetku del na prvem odseku. Kot smo že pisali, bo Šubičeva po prenovi dvopasovna, kolesarskih stez ne bo, saj je predvideno, da bo prostora na cestišču dovolj za sobivanje avtomobilov in kolesarjev, pred državnim zborom pa bo cestišče tlakovano s kamnitimi ploščami, kar naj bi prostor povezalo s Trgom republike.