Tirna vzpenjača na ljubljanski grad letos praznuje deset let

Obletnico vzpenjače, s katero se je peljala tudi kraljica Elizabeta II., bodo počastili z dogodkom na Krekovem trgu.

Objavljeno
21. december 2016 14.03
Mo. Č.
Mo. Č.

28. decembra 2016 bo minilo deset let, odkar je tirna vzpenjača na vrh Grajskega hriba prepeljala prve potnike. V tem času se jih je z vzpenjačo peljalo okoli 2.900.000, vzpenjača je imela več kot 525.000 voženj v obe smeri in opravila 47.500 obratovalnih ur.

Prejšnji konec tedna, natančneje 10. decembra, je vzpenjača dosegla nov dnevni rekord − v enem dnevu je prepeljala kar 3080 potnikov. Vsi dosedanji dnevni rekordi so bili postavljeni v glavni poletni sezoni, tokratni pa kaže na naraščanje obiskanosti Ljubljane tudi v zimskih mesecih.

Sodobna tirna vzpenjača je priljubljena tako med domačimi kot tujimi obiskovalci. Med njimi je v času njenega obratovanja bilo tudi veliko znanih in pomembnih osebnosti, med drugim tudi britanska kraljica Elizabeta II. in vojvoda Edinburški.

Deseto obletnico delovanja bodo 28. decembra od 18. uri zaznamovali z dogodkom Ko spomini oživijo na Krekovem trgu. Na prireditvi bo − tako kot pred desetimi leti ob odprtju − nastopila pevka Alenka Godec ob spremljavi policijskega orkestra. Dogodek spada v okvir prireditev December 2016 v Ljubljani.