Tretji upor Vevčanov proti Papir servisu bo 20. junija

Protestniki napovedali, da bodo ob vhodu v predelovalnico odpadkov sredi Vevč tokrat ovirali promet tovornih vozil.

Objavljeno
14. junij 2013 19.49
Vevce
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Tretji upor krajanov proti prihodu Papir servisa v Vevče bo 20. junija. Tudi tokrat bo potekal v okolici glavnega vhoda v že delujočo predelovalnico odpadkov na Vevški 52. To je na svojem četrtkovem sestanku sklenila Državljanska pobuda Vevče.

Njen predsednik Aleš Babnik je na sestanku, ki so se ga udeležili tudi predstavniki drugih iniciativ iz četrtne skupnosti Polje, povedal, da se je Papir servis dokončno preselil iz Most in da na novi lokaciji v Vevčah zdaj dela s polno zmogljivostjo. Zatem je pojasnil, da so pred kratkim prejeli odločbo ministrstva za kmetijstvo in okolje, s katero je zavrglo pritožbe na okoljevarstveno dovoljenje za delovanje vevškega obrata Papir servisa. To velja za ČS Polje, sedem civilnih družb, iniciativ in uličnih odborov, Marjana Cerarja, podpredsednika ČS Polje, in 24 posameznikov, ki jih zastopa Alpe Adria Green. Posebno pritožbo te okoljske organizacije pa je ministrstvo zavrnilo.

Pritožba na upravno sodišče

Babnik je razložil, da so pritožbe zavrgli, češ da ni bil izkazan pravni interes. V odločbi tudi piše, da je zahtevo po dopolnitvi pritožbe pravočasno izpolnila le Civilna družba Vevče-Zgornji Kašelj, a so jo morali zavreči, češ da izkazuje kvečjemu dejanski interes, ne pravnega, ter da ji ne morejo priznati statusa osebe, upravičene do pritožbe. ČS Polje so odrekli možnost, da bi zagovarjala javni interes, organizaciji Alpe Adria Green pa so status stranskega udeleženca sicer priznali, vendar pritožbene navedbe zavrnili kot neutemeljene.

Vse civilne iniciative so se odločile, da bodo boj nadaljevale na upravnem sodišču. Zato že zbirajo ponudbe odvetnikov, ki bi jih zastopali (v igri so trije, ki so se že izkazali v zadevah Volovja reber, Lafarge Cement in Papir servis Moste). Za finančno pomoč bodo zaprosili tudi svojo ČS, da vidijo, ali jih ta še podpira in da njena pritožba na okoljevarstveno dovoljenje ni bila le formalna. Četrtna svetnica Minka Jerebič jih je sicer opozorila, da na denarno pomoč skupnosti ne gre preveč računati, saj je na majski seji sveta slišala, da so se sestali svetniki iz vrst LZJ in SD in sklenili, da se ne bodo pritožili na upravno sodišče, »temveč se bodo o reševanju problema Papir servisa v Vevčah raje pogovorili z njegovim lastnikom«.

Zbrali že 1000 podpisov

Ker se rok za oddajo pritožbe izteče na začetku julija, bodo krajani denar za odvetnika skušali zagotoviti sami (morda jih bo kateri hotel zastopati celo brezplačno). Do zdaj imajo zbranih že približno tisoč podpisov podpore, zato se ne bojijo, da jim zneska ne bi uspelo zbrati.