Tržnica Šiška: vse bolj tudi sejmarska točka

Sejemske nedelje tudi s stojnico podarim-dobim, 11. maja pa bo prvič tudi sejem vojaške opreme in orožja.

Objavljeno
09. april 2014 17.31
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Stara tržnica Šiška oziroma tržnica Na vasi vse bolj postaja tudi sejemski prostor in kraj druženja ob koncu tedna. Poleg redne tržnične prodaje (zelenjava, sadje ...) na njej organizirajo različne sejme, ne le občasnih, tudi redne.

Zadnjo nedeljo je bil tako na stojnicah prodajni sejem otroške opreme in igrač ter oblačil za odrasle. Kot je povedal vodja šišenske tržnice Dušan Borošak, bodo tovrstni sejmi vsako prvo nedeljo v mesecu, trajali pa bodo od 8. ure do 13.30. Pripravljali jih bodo vsaj do pozne jeseni. Posebnost je stojnica po načelu podarim-dobim. Na njej lahko prodajalci po koncu sejemskega dne pustijo vse, česar nočejo odpeljati domov, vsak obiskovalec pa lahko potem brezplačno vzame te izdelke. Kar bi ostalo, bi podarili Karitasu ali Rdečemu križu. Da podarjeno ne bi končalo pri preprodajalcih, bo skrbel eden od zaposlenih na tržnici.

Prihajajočo nedeljo bosta dva sejma. Na ločenih stojnicah bodo posamezniki lahko prodajali ali izmenjavali sadike, semena, rože ..., kmetje pa svoje ekološke pridelke, meso, med in podobno. Zraven bo potekal bolšji sejem. Na njem bodo prodajali knjige, znamke, stari denar, razglednice, slike, pohištvo, gospodinjske aparate ... Tudi omenjena sejma bodo pripravljali do pozne jeseni, in sicer vsako drugo nedeljo v mesecu. Klasični boljši sejem je sicer na šišenski tržnici vsako soboto (od 7. ure do 13.30)

Maja vojaški sejem

Letošnja posebnost bo organizacija vojaškega sejma Military 2014, ki bo 11. maja. Na njem bodo prodajalci iz Slovenije, Italije, Avstrije, Nemčije in nekdanjih jugoslovanskih republik ponujali vojaško opremo in orožje. Trajal bo ves dan, med 6.30 in 20. uro. Organizator je pri tem opozoril, da bodo na njem lahko sodelovali le tisti, ki imajo vsa potrebna dovoljenja za razstavljanje in prodajo opreme ali orožja. Ker je prostor omejen, se morajo razstavljavci prijaviti vsaj teden prej. Vodstvo tržnice se je za vojaški sejem odločilo, ker tovrstnega v Ljubljani že dolgo ni bilo. Prepričani so, da se bo med ljudmi uveljavil in da ga bodo prirejali vsaj enkrat na leto.

Vsak prodajalec na sejmu mora za stojnico plačati uporabnino in prostor (cene so različne glede na tematiko in namembnost). Obiskovalci, ki so prej plačevali vstopnino, imajo zdaj brezplačen vstop. Kdor pride z avtom, pa ne plača parkirnine le za prvo uro obiska.