Učenje prvin raziskovalnega dela

Za sodelovanje na srečanju mladih raziskovalcev šole od MOL skupaj prejmejo 16.000 evrov na leto. Prijave do konca meseca.

Objavljeno
18. januar 2018 17.19
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Do konca meseca se lahko osnovne in srednje šole iz MOL prijavijo na natečaj raziskovalnih aktivnosti 2018 za sodelovanje na 31. srečanju mladih raziskovalcev in njihovih mentorjev z naslovom Zaupajmo v lastno ustvarjalnost.

To je eden od 16 mestnih in regijskih srečanj projekta Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije, ki ga organizira Zveza organizacij za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). Interes ljubljanskih šol je velik, saj je pred dvema mesecema prispelo kar 132 predprijav s 14 srednjih in 141 s 24 osnovnih šol; namen predprijav je učence in mentorje spodbuditi, naj čim prej začnejo delo. 

Spodbujanje nadarjenih

Sodelujoče ljubljanske šole za sodelovanje prejmejo sredstva za materialne stroške raziskovalnega dela in za nagrade mentorjem, skupna višina sredstev za vse sodelujoče šole pa je 16.000 evrov na leto, so povedali na mestnem oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje MOL. Če bodo sodelovali vsi, ki so oddali predprijavo, to pomeni, da bodo od MOL prejeli dobrih 58 evrov na raziskovalno nalogo.  

Kot pravijo na MOL, so program pred 30 leti oblikovali kot odgovor na izhod iz takratne gospodarske krize. Takrat so mlade začeli organizirano usmerjati v raziskovalno dejavnost na vseh področjih in vseh stopnjah izobraževalnega sistema, da bi pospešili gospodarski razvoj. V ljubljanski občini so se Strategijo razvoja vzgoje in izobraževanja v MOL za obdobje 2009–2019 med drugim zavezali tudi k spodbujanju nadarjenih učencev in njihovemu vključevanju v zahtevnejše obšolske dejavnosti. Glavni namen mladinske raziskovalne dejavnosti pa je mladim omogočiti kakovostno izrabo prostega časa; v okviru te dejavnosti se namreč učenci in dijaki interesno in medgeneracijsko povezujejo ter se učijo prvin raziskovalnega dela, kar jim lahko prinese pomembna spoznanja za poklicno usmeritev.

Na natečaju lahko sodelujejo vsi, ki bodo izdelali raziskovalno nalogo, srednješolci lahko sodelujejo tudi z razvojno nalogo z izdelkom, osnovnošolci pa tudi s seminarsko ali projektno nalogo. Vse naloge morajo oddati do 8. marca. Sodelovati morajo tudi na srečanju z deset- do petnajstminutnim javnim zagovorom ali na razstavi posterjev 22. marca. Zagovori in razstava bodo predvidoma na OŠ Riharda Jakopiča, ki je bil na razpisu izbran organizator za predlansko, lansko in letošnje srečanje. 

Nagrade in objava v zborniku

Zaključni prireditvi ljubljanskega srečanja s podelitvijo priznanj in nagrad, ki ju bo prav tako organizirala OŠ Riharda Jakopiča, bosta 10. maja za srednje šole in 17. maja za osnovne šole v dvorani Zavoda Sv. Stanislava. Avtorji najboljših del imajo priložnost svoje naloge predstaviti na podelitvi priznanj, povzetki nalog so objavljeni tudi v vsakoletnem zborniku, najboljše plakate pa razstavijo v mestni hiši. MOL jim vsako leto podeli priznanja in organizira nagradni izlet, ki se ga udeleži do 81 nagrajenih osnovnošolcev in njihovih mentorjev ter do 46 dijakov in njihovih mentorjev. Najboljše naloge bodo tudi uvrščene na državno srečanje mladih raziskovalcev, ki ga organizira ZOTKS – letošnje 52. srečanje mladih raziskovalcev Slovenije bo 14. maja v Murski Soboti.