Umetniška okna skupine Irwin na fasadi

Med starimi meščanskimi vilami ob Njegoševi bo izstopal modernistično oblikovan stanovanjski blok.

Objavljeno
04. april 2017 16.35
Parcela na Njegoševi 11
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Na zemljišču nekdanje vile na Njegoševi 11 bo zrasel srednje velik blok z enajstimi stanovanji podjetja K-Hiša, ne sanatorij z 80 posteljami, ki ga je leta 2008 nameraval zgraditi nepremičninar Jože Anderlič s svojo Kranjsko investicijsko družbo. Takrat so se predimenzioniranemu načrtu namreč odločno uprli sosedje, in to uspešno.

V pogovoru s solastnikom ljubljanskega podjetja K-Hiša smo zvedeli, da sta z ženo najprej odkupila Anderličevo zemljišče, nato pa v sodelovanju z arhitekturnim birojem ARK Arhitektura Krušec kot investitorja pripravila načrt, kakršnih v Ljubljani ni prav veliko; zasebnih namreč. Odločila sta se, da bosta na 1200 kvadratnih metrov velikem zemljišču raje zgradila sodoben stanovanjski blok z enajstimi stanovanji, ki pa ne bodo namenjena prodaji, temveč izključno oddaji.

Kot smo lahko videli ob ogledu lokacije nasproti spomeniško zaščitene Meksike, imata že od 18. januarja veljavno gradbeno dovoljenje, najeto izvajalsko podjetje pa je izvedlo že skoraj vsa rušitvena dela (na parceli so odstranili staro vilo in vse zelenje) in tako pripravilo teren za gradnjo. Investitor je dejal, da bodo nov objekt začeli graditi še letos in da bo dokončan pred iztekom prihodnjega leta. Večina stanovanj bo imela približno 70 kvadratnih metrov uporabne površine, le mansardno jih bo imelo nekaj več – 120.

Prodor modernega

V karejski soseski starih meščanskih vil, ki so večinoma z začetka in iz sredine prejšnjega stoletja, novi objekt ne bo izstopal le z drugačno obliko in ravno streho, temveč tudi z umetniško oblikovano fasado. Okna na vzhodni fasadi bodo namreč v svojem značilnem slogu uokvirili člani umetniške skupine Irwin. Lena Krušec iz biroja ARK Arhitektura je za Delo povedala, da bo hiša, ki je zasnovana kot prostostoječa stanovanjska stavba, na vzhodni fasadi imela tri umetniško oblikovane okenske okvirje. Ti bodo vizualno dodatno popestrili objekt modernih oblik, hkrati pa pritegnili pozornost mimoidočih, saj se ta del fasade v strnjenem uličnem nizu odpira na precej prometno Njegoševo cesto, na katero se bo navezoval tudi vhod v podzemno garažo.