Ureditev Špice čaka na denar, ki ga ni

Na MOL pravijo, da bodo začeli urejati pristane z evropskim denarjem, toda ministrstvo jim je vlogo že pred dvema mesecema zavrnilo

Objavljeno
23. maj 2013 18.45
Slovenija, Ljubljana, 01.07.2012. Vrocinski val, Spica v Ljubljani. Foto: Uros HOCEVAR/Delo
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Na Špici, ki zadnja leta predvsem v toplih mesecih postane priljubljeno zbirališče prebivalcev in obiskovalcev Ljubljane, tudi letos ne bo gostinske ponudbe. Občina nad iskanjem gostinca sicer še ni obupala in nov razpis napoveduje za letos.

Zadnji razpis za oddajo gostinskega vrta na Špici je občina objavila lansko pomlad, a neuspešno. Pred tem je poskušala že trikrat, prvič oktobra 2010 in še dvakrat leta 2011, in čeprav je ceno mesečnega najema z začetnih šestih tisočakov na koncu spustila na dobrih 1900 evrov (poleg tega je nekoliko zmanjšala predvideno površino lokala), zanimanja ni bilo.

Glede na to, da se od zadnjega izjalovljenega razpisa maja lani ni zgodilo nič, smo predstavnike MOL vprašali, ali so opustili te načrte. Na oddelku za ravnanje z nepremičninami odgovarjajo, da prostor še vedno nameravajo oddati za gostinsko dejavnost. »Razpis bo objavljen predvidoma letos,« napovedujejo in dodajajo, da bodo pogoji najema najverjetneje ostali nespremenjeni, možni so le manjši popravki.

Gostinski paviljon je po zadnjih spremembah prostorskega načrta predviden ob Ljubljanici, na zahodnem delu Špice. Prejšnji razpisi so določali, da mora izbrani najemnik tudi financirati postavitev lokala, in prav to naj bi bil razlog za neprivlačnost posla, ki ga je občina ponujala gostincem. Kdaj natančno naj bi razpis objavili, niso povedali, toda glede na dolgotrajne postopke in dejstvo, da bo treba lokal še urediti, gostinske ponudbe na Špici letos, kot kaže, še ne bo.

Pristani in javne sanitarije

Druga faza urejanja Špice zajema gradnjo 14 pristanov za rečne ladje in postavitev podzemnega servisnega objekta v podaljšku Prijateljeve ulice. S tem bi občina zagotovila pogoje za ureditev razmer na Ljubljanici, kjer trenutno marsikatera od ladjic nima dovoljenja, prav tako jih večina ne plačuje uporabnine za začasne pristane. Načrtovana je tudi ureditev javnih sanitarij, za katere je prostor v bližini Brvi na Špici že pripravljen, a naj bi bila stranišča urejena in odprta šele ob ureditvi gostinskega lokala oziroma pristanov.

V občinski službi za razvojne projekte in investicije so zapisali, da je »začetek del predviden v tem letu – po pridobitvi sofinanciranja z evropskimi sredstvi v okviru programa Ljubljana za zeleno mobilnost«. Dodajajo, da je projekt vreden približno tri milijone evrov, od tega naj bi bilo 2,5 milijona evropskega denarja.

Neuspešna vloga

Toda tega denarja občina po vsem sodeč ne bo videla. Projekt so konec lanskega leta prijavili na javni poziv za sofinanciranje regionalnih razvojnih programov, ki ga vodi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, tam pa so povedali, da je MOL sklep o neizbiri projekta Ljubljana za zeleno mobilnost prejela že 14. marca letos.

Od občine smo želeli pojasnilo, zakaj napovedujejo začetek del za letos, po pridobitvi sofinanciranja z evropskimi sredstvi, če pa že dva meseca vedo, da je bila njihova vloga zavrnjena. In to že drugič, saj so z istim projektom neuspešno kandidirali že pred dvema letoma. A pojasnila do včeraj nismo dobili, prav tako ne odgovora na vprašanje, o katerih evropskih sredstvih je na torkovi novinarski konferenci govoril župan Zoran Janković, ko je v zvezi z urejanjem pristanov na Špici dejal: »Imamo evropska sredstva in lahko bi že začeli delati, ampak ne moremo, dokler ne podpišemo pogodbe.«

Občina ima sicer v letošnjem proračunu zagotovljenih 340.000 evrov lastnih sredstev za projektno dokumentacijo, nadzor in pripravo zemljišča za drugo fazo urejanja Špice, medtem ko naj bi samo gradnjo financirali v okviru projekta Ljubljana za zeleno mobilnost.