V Ljubljani decembra dober obisk

Ljubljani se decembra obeta več nočitev, dobro zasedeni so tudi hoteli ob silvestrovem.

Objavljeno
30. december 2014 16.59
Praznična Ljubljana. Ljubljana 17. december 2014.
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana - Prve ocene za mesec december kažejo, da bo Ljubljana zabeležila več turističnih nočitev kot v zadnjem mesecu lani. Prireditve na prostem so zelo dobro obiskane, hoteli pa bodo ob silvestrovem v povprečju več kot 85-odstotno zasedeni, je za STA pojasnila v. d. direktorice zavoda Turizem Ljubljana Petra Stušek. Pozitivne so tudi prve ocene za 2014.

Ljubljana je po podatkih statističnega urada decembra lani realizirala 56.077 turističnih nočitev, v zavodu Turizem Ljubljana pa pričakujejo, da bo v letošnjem dvanajstem mesecu to število preseženo.

»Prireditve na prostem so kljub mrazu zelo obiskane,« pojasnjuje Stuškova. Prav tako pa so bile zelo dobro obiskane prireditve v toplejših dneh in večerih letošnjega decembra.

Ljubljana domačine in obiskovalce v teh dneh pričakuje s številnimi brezplačnimi dogodki. Tako so danes na Mesarskem mostu na ogled predstave v okviru uličnega gledališča Ane Mraz, že petič se bo po Ljubljani sprehodil sprevod dedka Mraza. Na več ljubljanskih trgih bodo potekali koncerti z glasbo za najrazličnejše okuse.

Jutri pa bo praznično vzdušje doseglo vrhunec s silvestrovanji na prostem na trgih v središču mesta. Ob polnoči bo v primeru jasnega vremena nebo nad Ljubljano razsvetlil tudi ognjemet z Ljubljanskega gradu, v primeru neprimernih vremenskih razmer pa bodo vstop v novo leto oznanile salve, pojasnjujejo na Turizmu Ljubljana.

V Ljubljani se bodo ob vstopu v novo leto mudili tudi številni turisti. Po napovedih bodo ljubljanski hoteli za silvestrovo tako v povprečju več kot 85-odstotno zasedeni. Prestolnici pa dobro kaže tudi za celotno leto 2014. Pred časom so napovedali, da bo število nočitev preseglo milijon in vse kaže, da bo prestolnici to tudi uspelo.

»V enajstih mesecih je bilo v Ljubljani realiziranih 931.875 nočitev, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani,« pojasnjuje Stuškova. Vse kaže, da bo milijon nočitev dosežen, vendar pa bo na uradne podatke statističnega urada za celotno leto treba počakati vse do marca 2015.