V vrtcu Kašelj tudi oddelek za šest otrok z avtizmom

Vrtec v Kašlju: začetek gradnje je predviden junija, vselitev pa leta 2018.

Objavljeno
05. april 2017 21.51
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Kaže, da bo v Zgornjem Kašlju kmalu začela rasti enota vrtca Pedenjped, ki bo po besedah župana Zorana Jankovića zadnji vrtec, ki ga bo ljubljanska občina še gradila. Dela se bodo začela takoj po končanem postopku javnega naročila za izvedbo GOI del, pričetek je predviden v juniju.

To je odvisno predvsem od poteka postopka javnega naročila za izbor izvajalca gradbeno-obrtniških in instalacijskih del, so pojasnili v ljubljanski službi za razvojne projekte in investicije. Konec gradnje, pridobitev uporabnega dovoljenja za objekt in vselitev pa so predvideni v letu 2018. V objekt bosta umeščeni še centralna kuhinja in centralna pralnica za vrtec Pedenjped. Vrednost celotne investicije je bila ocenjena na 3,85 milijona evrov, denar pa je že zagotovljen v mestnem proračunu.

Tri leta zamude

Arhitekturni natečaj je ljubljanska občina izvedla že pred štirimi leti, po prvotnih načrtih pa bi moral biti zgrajen že leta 2014. Takrat so se gradnji skoraj že odpovedali, nato pa so se zanjo vendarle odločili, vendar se je število načrtovanih oddelkov z enajst zmanjšalo na osem, v katerih bo prostora za 176 otrok. Glede tega na mestnem oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje pravijo, da se za vsak projekt, povezan z vrtci in šolami, odločijo na podlagi natančnih in večkratnih analiz vpisa, demografije in stanja kapacitet.

»Po petnajstih letih obljub, da bomo dobili novo enoto, smo izredno veseli,« pravi ravnateljica vrtca Pedenjped Marjana Zupančič. V novo enoto Kašelj bodo preselili dva oddelka oziroma 48 predšolskih otrok, ki imajo zdaj prostor v OŠ Kašelj in en oddelek oziroma 24 otrok iz OŠ Nove Fužine, pri tem pa bodo štirje oddelki vrtca ostali v OŠ Nove Fužine. Vrtec Pedenjped bo z zaprtjem dveh oddelkov v OŠ Kašelj in odprtjem nove enote Kašelj imel enako število enot, to je skupaj devet. Trenutno vrtec obiskuje 689 otrok, glede na prispele vloge in na število prostih mest pa jih bodo v prihodnjem šolskem letu morali odkloniti 154.

Otroke želijo sprejemati, ne odklanjati

»Smo vrtec, ki želimo nove otroke sprejemati in jih ne odklanjati. Za vsakim odklonjenim otrokom je življenjska zgodba, ki je lahko polna stisk v teh negotovih časih, ko starši ne vedo, kam z otrokom, ko morajo v službo. Stisko pa občutijo tudi tisti, ki si službo iščejo in si želijo zagotoviti osnovne eksistenčne pogoje,« dodaja ravnateljica.
Od osmih oddelkov v novi enoti Kašelj vrtca Pedenjped bodo štirje namenjeni otrokom od enega do treh let, trije starejšim, eden pa bo opremljen tudi za šest otrok z avtizmom. Oprema v slednjem bo prilagojena njihovim posebnostim, med drugim bo več kotičkov za umiritev. V ljubljanskih javnih vrtcih je trenutno 9 oddelkov za otroke s posebnimi potrebami, in sicer po en oddelek v vrtcih Ciciban, Andersen, Kolezija, Ledina, Otona Župančiča, Pod gradom in Vodmat, dva oddelka za otroke s posebnimi potrebami pa sta v vrtcu Najdihojca.