V vrtcu v Tehnološkem parku že prvi otroci

Do zdaj je podpisanih 70 pogodb s starši. Na razpis za zaposlitev je prispelo 561 prijav. Zaprli so enoto Livada v vrtcu Kolezija.

Objavljeno
10. september 2015 12.43
Nov vrtec v Tehnološkem parku. V Ljubljani 8.9.2015[Vrtec,izobraževalna ustanove]
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Kljub tesnim rokom zaradi tehničnega pregleda, uporabnega dovoljenja in podpisa pogodbe je enota vrtca Vrhovci v Tehnološkem parku od prvega septembra odprta, že prvi dan je bilo v njej 33 otrok. Prodajna pogodba je bila sklenjena dan zatem.

Vrtec je v glavnem urejen, opravljajo le še manjša obrtniška dela, ki pa ne vplivajo na ​delo v oddelkih. Igrišča še ne uporabljajo, ker so bila igrala ravno nameščena in se zgornji sloj tartana še utrjuje, je povedala ravnateljica vrtca Vrhovci Marta Korotaj. Igralnice so v prvem nadstropju, z izhodom na igrišče. V pritličju je centralna kuhinja, v kateri bodo pripravljali obroke tudi za enoti Rožnik, na Cesti na Brdo in v Ulici Iga Grudna, prav tako bo tam pralnica za vse enote vrhovškega vrtca, ki je do zdaj niso imeli. »Z novimi prostori smo zelo zadovoljni in tudi odzivi staršev, ki trenutno vpeljujejo otroke v to enoto, so zelo pozitivni,« pravi ravnateljica.

Zamuda zaradi projektne dokumentacije

Po prvotnih načrtih bi morala biti enota s površino 1438 kvadratnih metrov urejena že konec preteklega leta. V Tehnološkem parku, ki je investitor, so pojasnili, da je zamuda nastala zaradi zahtevnih postopkov urejanja projektne dokumentacije. Tehnični pregled vrtca je bil opravljen 17. avgusta, 28. avgusta pa so pridobili uporabno dovoljenje. Prodajno pogodbo za prostore vrtca so z občino sklenili 2. septembra. Kot je znano, je imelo mesto v letošnjem proračunu za odkup in ureditev prostorov rezerviranih 2,69 milijona evrov. V novi enoti je prostora za 114 otrok.

Korotajeva je povedala, da so prvih 42 staršev povabili k podpisu pogodbe za sprejem otroka v vrtec 17. avgusta, naslednji dan pa še preostale s skupne čakalne lestvice. Razpis za prosta mesta je še vedno odprt. Do zdaj je za novo enoto podpisanih že 70​ pogodb; 32 otrok pa še niso razporedili po skupinah, ker čakajo, da bodo starši podpisali pogodbo. ​Otroci se bodo v skupine vključevali postopoma oziroma takrat, ko dopolnijo 11 mesecev.

V zvezi z odprtjem nove enote vrtca Vrhovci v Tehnološkem parku sta na prihodnji seji mestnega sveta, ki bo 28. septembra, na dnevnem redu predloga o spremembah sklepov o ustanovitvi vrtcev Vrhovci in Kolezija. Medtem ko je vrtec Vrhovci dobil novo enoto v Tehnološkem parku, so v vrtcu Kolezija opustili enoto Livada, ki je delovala na OŠ Livada; šola namreč potrebuje ta prostor za pouk zaradi povečanega vpisa šolarjev. Poleg tega v vrtcu Kolezija spreminjajo sedež, ki bo po novem na naslovu Pod bukvami in ne več v Rezijanski ulici.

Prerazporeditev štirih delavk iz vrtca Kolezija

Prerazporedili bodo tudi štiri delavke. Za delovanje nove enote bo vrtec Vrhovci sicer potreboval 23 novih delavk. Kot piše v gradivu za sejo mestnega sveta, bo s štirimi delavkami, prevzetimi iz zaprte enote Livada, sklenil pogodbe o zaposlitvi na podlagi kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja, brez javne objave. Za druge zaposlene v enoti v Tehnološkem parku pa je izpeljal javni razpis, ki je bil objavljen 18. avgusta. Razpisanih je bilo po pet mest za vzgojiteljico in pomočnika vzgojitelja, po mesto in pol za čistilko ter kuharja, dve mesti in pol za perico ter pol mesta za kuhinjskega pomočnika. Po besedah ravnateljice Marte Korotaj so na razpis prejeli 561 prijav.

V gradivu za mestni svet med drugim še piše, da bo za delovanje sedmih oddelkov nove enote vrtca Vrhovci v Tehnološkem parku občina zagotovila približno 470 tisoč evrov na leto, medtem ko bo vrtcu Kolezija zaradi zaprtja enote Livada namenila okoli 138 tisočakov na leto manj. Letos je za delovanje enote Tehnološki park v proračunu zagotovljeno 100 tisoč evrov, kar bo vključeno v pogodbo o financiranju vrtca Vrhovci.