V zasebnem hostlu na Trubarjevi bo 24 ležišč

V stolpiču ob Resljevi cesti bo sedem stanovanj in lokal, v rekonstruirani stavbi na Trubarjevi 37 manjši hostel.

Objavljeno
31. maj 2016 12.07
Resljeva hostel
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek

Ljubljana − Na vogalu Resljeve in Trubarjeve ceste, kjer je bil nekdaj manjši park, zdaj pa je zamejen z gradbiščno ograjo, bo zasebni investitor zgradil večstanovanjski blok, manjšo stavbo na Trubarjevi 37 pa preuredil v hostel. Do kdaj, je težko napovedati, saj so zasebnemu investitorju iz formalnih razlogov zavrnili vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja.

Zemljišče, na katerem je bil še lani manjši vogalni park s klopmi in nekaj visokoraslimi drevesi, je zdaj že dve leti v lasti nepremičninskega podjetja Hiša invest iz Ljubljane. To je hkrati s parkom kupilo tudi manjšo propadajočo stavbo na Trubarjevi 37.

Kljub nasprotovanju bližnjih sosedov, da parka ne bi smeli spremeniti v zazidljivo parcelo, se je to vseeno zgodilo. A to že precej prej, preden jo je kupil zasebni lastnik (zasluge za spremembo ima MOL). V prvih dneh lanskega julija je ta odstranil vsa drevesa in klopi, območje pa zagradil z visoko gradbiščno ograjo. Kmalu zatem so se na njej pojavili še veliki reklamni panoji.

Ker je bela gradbiščna ograja na prometno enem najbolj izpostavljenih križišč, za njo pa se ne dogaja nič že več kot deset mesecev, smo za pojasnila vprašali lastnika zemljišča in hiše oziroma njegovega projektanta, kaj nameravajo tam zgraditi. Pa tudi, do kdaj bodo tam le reklamni panoji. Podobna vprašanja smo naslovili še na ljubljansko upravno enoto.

Zavrnjena vloga

Vodja UE Ljubljana – izpostave Center Tjana Matjašič Prijič je pojasnila, da je vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja od gospodarske družbe Hiša invest dobila 18. novembra lani. Z njo so upravno enoto zaprosili, naj ji dovoli odstraniti obstoječi objekt na Trubarjevi 37, ga rekonstruirati in mu nato spremeniti še namembnost. Na osmih parcelah v vogalu Resljeve in Trubarjeve pa naj bi jim dovolili gradnjo novega objekta. Po proučitvi vloge je upravni organ 23. marca letos zahtevo investitorja za izdajo gradbenega dovoljenja zavrnil, ker ta v postopku »ni predložil soglasja solastnice nekaterih zemljišč predvidene gradnje«. Proti odločbi je investitor vložil pritožbo, UE Ljubljana pa jo je 20. aprila odstopila v reševanje ministrstvu za okolje in prostor. O podrobnostih novega objekta ob Resljevi in preureditvi stare hiše v Trubarjevi v hostel pa nam Matjašič Prijičeva ni odgovorila, saj je upravni organ vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja zavrnil že iz formalnih razlogov in v postopku sploh še ni preveril, ali je projekt izdelan v skladu s prostorskim aktom.

Arhitektova pojasnila

Zaradi povedanega nam je več podrobnosti razkril arhitekt Nande Korpnik, ki je skupaj s kolegico Zoro Fras avtor arhitekture novega stanovanjskega objekta in preureditve starega stanovanjskega objekta v manjši hostel.

Najprej je pojasnil, da je bil povezani stavbni niz na Resljevi zgrajen pred drugo svetovno vojno in naj bi tvoril rob nove karejske zazidave, a je še danes nedokončan in se zaključuje s slepo fasado, pripravljeno za nadaljevanje grajenega roba. Ob Trubarjevi pa je nizka pozidava, ki je zaščitena kot urbanistični spomenik, še pred kratkim pa je veljala za neurejeno predmestje in kot tako manj razvito urbano območje, ki naj bi se sčasoma umaknilo naravnemu mestnemu razvoju. Posledično sta danes oba razvojna modela zaščitena, ju je pa težko združiti in najlažje je bilo vzpostaviti cezuro v obliki parka.

MOL je v svojih prostorskih aktih sicer predvidela pozidavo tega prostora in sprejela prostorsko strategijo, ki park odstrani in se na njegovem mestu zgradi svojstvena gradnja, ki jo je mogoče pripeti nizu stavb na Resljevi, a samo s soglasjem lastnikov. Ali pa se brez njihovih soglasij odmakne na predpisano razdaljo 6,5 metra.

Stolpič bo samostoječ

»Tako ZVKDS kot projektant so hoteli novi objekt pripeti na slepo fasado, a se lastniki niso strinjali s strnjeno gradnjo in smo naš stanovanjski stolpič odmaknili,« je dejal Korpnik. S tem je izgubil veliko površine, odpovedal pa se je tudi podzemni garaži. Samostojno stoječi stolpič bo tako zdaj z vencem sledil stavbnemu nizu na Resljevi in s svojo južno fasado oblikoval zaključek stavb, grajenih v različnih časovnih obdobjih, ki pa poskušajo biti v svojih masah povezane.

Prvotni projekt je bil nekoliko drugačen od zdajšnjega, a so ga morali zaradi precej zahtevnih kulturnovarstvenih pogojev spomeniškega varstva precej spremeniti. Varuhi kulturne dediščine namreč niso dovolili nadomestitve dotrajanega objekta na Trubarjevi 37 z novim, temveč le rekonstrukcijo starega v enakemu volumnu in tlorisnih gabaritih. Objekt bo zato obnovljen, dograjen in oblikovan skladno s projektnimi pogoji Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Skrčeni program

Zaradi sosedov, varuhov dediščine in drugih omejitev v prostoru po novem ne bo niti prej načrtovane podzemne garaže pod novim stanovanjskim objektom in večjega vmesnega parka med objektoma ob Trubarjevi. Stanovanjski blok bo imel skupno bruto površino 827 kvadratnih metrov, bo delno podkleten, imel pa bo še pritličje in štiri nadstropja. V njem bo sedem stanovanj in v pritličju manjši lokal. Visok bo skoraj 22 metrov, od odprtih bivalnih površin pa bo zelenih kar polovica. Pripadala mu bosta tudi dva parkirna prostora na ravni terena. Pred stolpičem bo manjši javni prostor postanka z zasaditvijo, umaknjen od glavnega prometnega toka Resljeve in Trubarjeve ceste.

Rekonstrurirana hiša Trubarjeva 37 bo predelana v manjši hostel s 24 ležišči. Vsebina bo prilagojena obstoječi arhitekturi, saj naj bi rekonstruirana stara stavba predstavljala začetek kareja s starotrško arhitekturo nižje pozidave. Visoka bo le dobrih 11 metrov, njena bruto tlorisna površina pa bo 975 kvadratnih metrov.

Nande Korpnik je še povedel, da je investitor že pridobil vsa strokovna soglasja in da ima zagotovljen denar za hkratno gradnjo stolpiča in rekonstrukcijo starega objekta. Edina ovira za njen začetek je zaplet s pridobitvijo gradbenega dovoljenja. Na odločbo ministrstva za okolje in prostor na investitorjevo pritožbo namreč čaka že več kot mesec dni.