Velika buča in slonica Ganga

Popestritve v živalskem vrtu: bučni izziv jutri čaka še medveda in tri medvedke.

Objavljeno
04. november 2016 18.48
zoo, slon, buča
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Slonica Ganga, težka 3400 kilogramov, je previdno opazovala 554-kilogramsko bučo, ki so jo danes okoli 15. ure z dvigalko spustili v njeno ogrado, saj je to prvi takšen predmet v njeni bližini in zato zanjo pravi umski izziv.

Buča jo je zelo zanimala, večkrat se je radovedno vrnila k njej, a je ni mogla načeti. V enem od obhodov ji jo je uspelo prevrniti, s trobcem utrgati pecelj in z nogami načeti lupino. Če slonici ne bo uspelo načeti buče, ji bodo prihodnji teden pri tem nekoliko pomagali, je povedala biologinja in pedagoška vodja v Živalskem vrtu Irena Furlan.

Podobno dogajanje je ena od stalnih popestritev za živali, s takšnimi izzivi jih namreč želijo tudi umsko zaposliti.Veliki bučni izziv z le nekoliko lažjo, 520-kilogramsko bučo, pa jutri ob 10.15 čaka tudi medveda Jako in medvedke Meto, Čupo in Pombi, ne glede na to, kakšno bo vreme. Kaj se bo zgodilo, ni mogoče napovedati, pravi Furlanova, saj bo tudi za medvede to prvi poskus s tako veliko bučo. Poskrbljeno pa je, da je dogajanje varno za živali. Konec pa je nepredvidljiv.

Ko so na primer tigrici Viti pred leti ponudili mega igračo s priboljškom, jo je najprej samo nezaupljivo opazovala, šele čez več ur jo je raztrgala. Opazovanje dogajanja pa je zanimivo tudi za obiskovalce, včeraj je bilo polno predvsem družin z otroki, ki imajo krompirjeve počitnice.

Poleg vsakodnevnega hranjenja živali po določenem urniku v ljubljanskem živalskem vrtu vse novembrske sobote in nedelje od 14. do 16. ure pripravljajo delavnice in dogodivščine z živalmi. Danes se bodo otroci srečevali z nekaterimi dvoživkami, ki živijo pri nas, jutri pa bodo opazovali jajca v inkubatorju in piščance pri izvalitvi. Prihodnjo soboto bodo spoznavali največjo evropsko mačko – risa.