Vsa pozornost rumenim ruticam

Med ljubljanskimi šolarji bo letos tudi 2977 prvošolcev, v šolske klopi pa bo spet sedlo več šolarjev kot lani.

Objavljeno
26. avgust 2015 17.38
Prenovljena osnovna šola Vida Pregarc,Ljubljana Slovenija 26.08.2015 (Prenova,gradnja,gradbeništvo)
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Tudi v prihajajočem šolskem letu bo v ljubljanskih šolah več učencev, v klopi jih bo sedlo kar 667 več kot lani. Med njimi bo 2977 prvošolcev, od teh jih bo 116 v treh zasebnih osnovnih šolah. Za varno pot v šolo bodo skrbeli prostovoljci, redarji in policisti.

V primerjavi z lanskim šolskim letom se bo število prvošolčkov, ki morajo zaradi opaznosti na cesti obvezno nositi rumene rutice in kresničke, povečalo za 44. Šolali se bodo v 122 oddelkih javnih osnovnih šol, kjer bodo štirje oddelki več kot lani, in petih oddelkih v zasebnih šolah. V sedmih šolah, na OŠ Kolezija, Majde Vrhovnik, Mirana Jarca, n. h. Maksa Pečarja, Polje, Valentina Vodnika in Vrhovci, bo po en oddelek prvošolcev več kot lani, v treh šolah, na OŠ Vita Kraigherja, Vič in Zadobrova, pa po en oddelek manj.

Bolj polni oddelki

V ljubljanskih javnih šolah bo skupaj 21.995 učencev v 988 oddelkih, kar pomeni, da bo v njih 14 oddelkov več, v treh zasebnih pa 886 učencev v 39 oddelkih. Povečalo se bo tudi povprečno število učencev v oddelku ljubljanskih javnih šol, z 22,1 na 22,3 učence, povprečno število učencev v prvih razredih pa se bo zmanjšalo, z 24 na 23,4 prvošolčka.

Letošnje šolsko leto se začenja z dvema večjima končanima investicijama, prva je prenovljena OŠ Vide Pregarc, kjer so potekale protipotresna in energetska sanacija ter dozidava prizidka. V novem prizidku je šest novih učilnic, skupaj s kabineti, igralnico in drugimi spremljajočimi prostori. V kletni etaži je dvoetažna večnamenska dvorana za pouk športa učencev prvega triletja. Na novo vgrajeno dvigalo omogoča, da so vse etaže stare šole in prizidka dostopne tudi gibalno oviranim. Skupna vrednost projekta znaša 6.410.963 evrov, gradnjo pa je izvedlo na javnem razpisu pred dvema letoma izbrano podjetje Dema plus s 30 podizvajalci, delo pa je končalo več kot pol leta pred pogodbenim rokom. Vrednost gradbenih, obrtniških in instalacijskih del je znašala 5.847.716 evrov, v ta znesek pa je vključenih 393.133 evrov evropskih sredstev za energetsko sanacijo, vrednost notranje opreme je bila 563.247 evrov.

V Tehnološkem parku čakajo na dovoljenje

Druga pomembna investicija je odprtje nove enote vrtca Vrhovci v Tehnološkem parku Ljubljana s sedmimi oddelki, v katerem bo prostora za 114 otrok. Kot je povedala vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič, do konca tedna pričakujejo uporabno dovoljenje, podpis pogodb s starši pa že poteka. Celotna investicija v vrtec je vredna 2,71 milijona evrov.

Odpis dolgov

Sicer pa je Fabčičeva povedala, da je letos MOL v proračunu za ves program predšolske vzgoje in izobraževanja namenila 75.007.000 evrov, od tega za investicije približno 17 milijonov evrov, to je 22,82 odstotka proračuna. Opozorila je tudi na enkraten odpis dolgov, ki poteka v šolah in vrtcih, katerih ustanoviteljica je MOL, podjetjih Javnega holdinga Ljubljana in Javnem stanovanjskem skladu MOL. Glede na zakonodajo in sprejeti sporazum o odpustu dolgov bodo odpisani tisti, ki so nastali do 31. decembra 2013. Za odpis dolgov upravičenci zaprosijo na obrazcu, ki je od 3. avgusta dosegljiv na spletni strani (www.paketpomoci.si/pomoc-ob-dolgovih.html), na centrih za socialno delo, Rdečem križu, Karitas in Zvezi prijateljev mladine. Upravičenci morajo vložiti prošnjo na predpisanem obrazcu osebno ali po pošti pri posameznem upniku do 31. oktobra. Po oceni vrtcev je do odpisa upravičenih 374 dolžnikov, ki jim bodo, katerih skupna vrednost zapadlih terjatev znaša 378.031 evrov ali 14,75 odstotka vseh zapadlih terjatev. Povprečni dolg dolžnika je približno tisoč evrov, najvišji dolg posameznega dolžnika je 11.356, povprečna vrednost za vrtec pa je 16.436 evrov. Po oceni ljubljanskih šol je skupaj 358 dolžnikov, skupna vrednost zapadlih terjatev, ki jih bodo odpisali, pa je 116.326 evrov, kar predstavlja 8,73 vseh odprtih terjatev. Povprečni dolg osnovnošolskega dolžnika je 325, najvišji 2592 evrov, povprečna vrednost na šolo pa znaša 2423 evrov.

Fabčičeva je opozorila tudi na denarno občinsko pomoč ob začetku šolskega leta, za katero morajo upravičenci vlogo nasloviti na pristojni center za socialno delo. Med drugim MOL upravičencem delno krije tudi stroške ob začetku šolskega leta za učence in dijake – 190 evrov, stroške šole v naravi, letovanja in zimovanja ter stroške kosil za otroke v osnovni in srednji šoli.