Vzpenjača, parkirnine, LPP se zaradi dviga DDV ne bodo podražile

Zaradi zvišanja DDV se bodo podražile storitve javnih podjetij Vodovod-kanalizacija in Snaga.

Objavljeno
13. junij 2013 17.24
uho*generacije
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Cene vzpenjače, parkirnin v Ljubljani, prevozov v okviru LPP in pogrebnih ter pokopaliških storitev na Žalah bodo po dvigu DDV v začetku julija predvidoma ostale enake. Občina namreč predlaga znižanje cen teh storitev tako, da bodo končne cene tudi po višjem DDV ostale nespremenjene. O tem bo v ponedeljek odločal ljubljanski mestni svet.

Z 1. julijem se bo namreč stopnja davka na dodano vrednost zvišala na 22 odstotkov. Na Ljubljanski občini so se odločili, da bodo mestnemu svetu predlagali, naj se cene vzpenjače, parkirnin in pogrebnin ter pokopaliških storitev znižajo tako, da bodo kljub višji stopnji DDV za uporabnike ostale nespremenjene.

Na proračun Mestne občine Ljubljana to ne bo imelo vpliva, so zapisali v predlogih za spremembo cen storitev. Bo pa zaradi spremembe cene vozovnic vzpenjače sebi na škodo imelo vpliv na poslovanje Javnega zavoda Ljubljanski grad. Zato bodo svetniki v ponedeljek obravnavali tudi spremembo poslovnega načrta tega javnega zavoda. Izguba v letošnjem letu se bo predvidoma zvišala, in sicer s 400 evrov na dobrih 6700 evrov.

Prav tako se ne bodo podražile cene vozovnic za Ljubljanski potniški promet (LPP), saj je DDV vključen v prodajno ceno.

Bodo pa se zaradi zvišanja DDV zvišale cene storitev javnih podjetij Vodovod-kanalizacija in Snaga. Kot so za STA pojasnili v Javnemu holdingu Ljubljana, znižanje neto cen teh storitev ni mogoče, saj se oblikujejo na podlagi uredbe o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja. Dvig stopnje DDV za te storitve je iz 8,5 odstotka na 9,5 odstotka.

Prav tako se bodo za potrošnike zvišale končne cene za ogrevanje in dobavo plina Javnega podjetja Energetike Ljubljana. Stopnja DDV za te storitve se bo zvišala z 20 na 22 odstotkov.

Izhodišča za cene storitev bo Javni Holding Ljubljana posredovali v obravnavo in sprejem na sejo sveta ustanoviteljev.