Z novimi postajališči vse večja izposoja koles

Poleti je za štirikrat več tedenskih naročnin v sistemu Bicikelj, domnevajo, da zaradi turistov. Letnih naročnikov je 33.000.

Objavljeno
18. avgust 2017 16.24
Andreja Žibret, Andreja Novoselič
Andreja Žibret, Andreja Novoselič
Ljubljana – Čeprav je kar nekaj kolesarskih stez v Ljubljani slabo izpeljanih in ponekod nevarnih, je kolesarjenje po mestu zelo priljubljeno. Sistem izposoje Bicikelj čedalje več uporabljajo tudi turisti.

Od odprtja sistema maja 2011 do konca letošnjega julija je 115.000 uporabnikov opravilo več kot 4,3 milijona voženj. Bicikelj ima 51 postajališč, 510 koles in 1020 ključavnic. Od marca, ko so ga razširili za 13 novih postajališč, pri Europlakatu, ki sistem upravlja kot zasebni partner občine, opažajo, da se je število izposoj še povečalo, celo za 56 odstotkov, število registracij pa za okoli 5 odstotkov.

Lani je bilo več kot 650.000 izposoj, letos do začetka avgusta več kot 540.000. Blaž Keršnik, vodja sistema Bicikelj pri Europlakatu, pravi, da se poleti za štirikrat poveča število tedenskih naročnin, domnevno zaradi turistov. A koles je v sistemu kljub temu dovolj, saj zaradi počitnic v mestu ni toliko dijakov in študentov, veliko prebivalcev je na dopustu, tako da je teh uporabnikov manj kot spomladi in jeseni.

Bicikelj ima 33.000 rednih uporabnikov, ki imajo sklenjeno letno naročnino. Za izposojo kolesa je treba skleniti tedensko ali letno naročnino prek spleta in jo plačati s kreditno kartico. Tedenska stane evro, letna pa tri.

Kot pravijo pri Europlakatu, bodo Bicikelj letos razširili še s sedmimi novimi postajališči, za katera lokacije še usklajujejo. K izboljšavam kolesarske infrastrukture pa občino zavezuje tudi letošnja uvrstitev Ljubljane na osmo mesto na lestvici 20 za kolesarje najbolj prijaznih mest na svetu, ki jih razvršča Copenhagenize design company.