Z oddajo 168 vrtičkov do plače

Po besedah Jake Babnika, najemodajalca obdelovalnih parcel za vrtičke, med najemniki prevladujejo »blokovci«.

Objavljeno
18. julij 2016 16.07
petkovsek*Vrtički v Krakovem
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek

Na MOL se zavedajo, da povpraševanje po obdelovalnih parcelah za vrtičke presega razpoložljiva zemljišča v njeni lasti. Zato se je povezala z drugimi ponudniki, ki za ta namen oddajajo svojo zemljo. Eden največjih je tudi Jaka Babnik, sin znanega mestnega živinorejca z Vodnikove ceste Tineta Babnika.

V pogovoru za Delo je Jaka Babnik povedal, da se je po opustitvi živinoreje na domačiji v Šiški sprostilo več travnikov, kjer so prej kosili travo za 50 do 60 glav živine. Pred približno tremi leti se je odločil, da bi lahko nekaj zaslužil tudi z njihovim oddajanjem. Sprva je imel le 20 najemnikov, zdaj pa ima na šestih različnih lokacijah oziroma na 1,8 hektarja površine že 168 najemnih vrtičkarjev. Tem oddaja od 30 do 300 kvadratnih metrov velike vrtičke, zanje pa jim glede na mikrolokacijo zaračunava letno najemnino od 80 centov do 1,60 evra za kvadratni meter.

Na vprašanje, kako mu je uspelo v tako kratkem času dobiti tako veliko najemnikov, je povedal, da je svoj naslov objavil na spletnem portalu MOL, v začetku pa je svojo ponudbo oglaševal kar z letaki, ki jih je nosil po hišah in blokih v bližini svojih kmetijskih parcel. Veliko je pripomogel tudi spletni portal vrticki.si in kasneje tudi profil na facebooku.


Jaka Babnik se preživlja z oddajo zasebnih vrtičkov v Ljubljani. Foto: Jaka Babnik

Da se je tako hitro uveljavil, je najbrž pripomoglo tudi to, da so bile parcele na redno obdelanih travnikih in njivah, tako da rodovitnost zemlje ni bila dvomljiva. Meni, da so se vrtičkarji zanj odločili tudi zaradi ugodnih lokacij. Babnik ugotavlja, da je najpomembneje, da so vrtovi blizu blokov ali večjih naselij in da so hitro dosegljivi tako peš kot s kolesom. Zato ni čudno, da je najemnike takoj dobil v Kosezah, Draveljski gmajni in na dveh lokacijah v Šentvidu. Še največ težav ima z oddajo parcel v Stegnah, ki so za večino preveč oddaljene in nekoliko slabše dostopne. Ljudje hočejo imeti vrt skoraj na očeh, ne pa da bi se do njega morali voziti z avtobusom ali celo z avtom. Zato ima za vrtove v Kosezah dolg seznam tistih, ki čakajo na izpraznitev parcele, v Stegnah pa jih je še kar nekaj prostih in nezasedenih.

Tri skupine najemnikov

Med najemniki po besedah podjetnega najemodajalca prevladujejo »blokovci«, pri čemer obstajajo tri različne skupine. V prvi so tisti, ki jih lahko štejemo med socialne primere in ki si z najemom vrtička ter obdelavo do zadnjega kvadratnega decimetra zagotavljajo vrtnine. V drugo spadajo mlajši vrtičkarji – začetniki, v tretjo pa starejši vrtičkarji, ki jim pridelava ni glavna skrb, temveč uživajo tudi zaradi druženja, rekreacije in preživljanja prostega časa na svežem zraku.

Na vprašanje, kaj svojim najemnikom ponuja v zameno za najemnino, pa je zatrdil, da vsem zagotavlja vodo (ponekod jo tudi dovaža), če želijo, jim pripelje tudi hlevski gnoj, skrbi pa tudi za košnjo poti in vzdržuje dostopne poti. Ponekod imajo celo kozolec za druženje.

Priznal nam je celo, da oddajanje vrtičkov zadošča tudi za eno plačo in da razmišlja o nakupih novih obdelovalnih površin.