Za Celico zahtevajo izredno sejo

SDS išče 12 glasov za sklic izredne seje mestnega sveta v zvezi s problematiko hostla.

Objavljeno
01. februar 2018 17.38
Hostel Celica
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek

Ljubljana - Kakšna bo usoda opreme v hostlu Celica, ki bi jo lahko dosedanji najemnik Tomaž Juvan odnesel, bo znano do 15. februarja. Občina in novi upravljavec hostla Ljubljanski grad sta ga namreč prosila, naj rok za izpraznitev prostora podaljša.

Čeprav je Juvan nedavno zagotovil, da bo na odstranitev svoje opreme iz Celice počakal le še do konca januarja, je na prošnjo občine kot lastnice in novega upravljavca hostla privolil, da pogajanja o odkupu opreme podaljša še za dva tedna. Obstaja namreč možnost, da jima jo vendarle proda in tako omogoči hitrejše odprtje hostla. Dobavni roki za novo opremo so dolgi, pa še dražja bi bila od že vgrajene.

Izredna seja

Svetniški klub SDS je stranke SMC, NSi, SD, Desus in samostojne svetnike pozval, naj podprejo zahtevo za sklic izredne seje mestnega sveta o problematiki hostla. O njej so resda že razpravljali na redni januarski seji, a po njihovem brez potrebnega gradiva. Ker pri reševanju problema upravljanja in zagotavljanja poslanstva Celice vidijo »še veliko neznank in na 31. redni seji sveta niso dobili vseh odgovorov, se jim zdi potrebno, da dobijo popolno sliko«. Menijo, da gre za eno od vprašanj »v visokem javnem interesu«. Želijo si, da bi izredno sejo pripravili s sodelovanjem in da bi županu lahko pripravili jasna navodila za uresničitev predlaganih sklepov. Sklicateji izredne seje bi dali besedo tudi predstavniku ustvarjalcev in avtorjev Celice, ki bi pojasnil svojo vizijo delovanja v hostlu pod okriljem zavoda Ljubljanski grad. Kot možne sklepe so ponudili šest predlogov.

Županu bi tako naložili, da v najkrajšem možnem času predstavi cilje celovite obnove Celice, vsebinski koncept in vizijo dolgoročnega delovanja, načrt tehnične obnove in opremljanja hostla, finančni načrt, roke izvedbe in tudi, kako bo za vse to zagotovil denar. Prav tako pričakujejo, da jim bo župan predstavil novega upravljavca, zaposlene in zunanje sodelavce bodočega hostla. Pričakujejo, da bo program obnove pripravil za sprejetje na 32. redni seji sveta, ki pa bo šele konec marca. Poziv strankam in samostojnim svetnikom je SDS poslala v torek, po poslovniku mestnega sveta pa lahko zahtevajo sklic izredne seje le, če ga podpre vsaj 12 svetnikov. Če odštejemo 22 svetnikov z Liste Zorana Jankovića, bi teoretično zahtevo lahko podprlo 23 drugih.

Opozorilo kulturnikov

Janko Rožič je v imenu Kuda Sestava dejal, da jih skrbi, kako bodo delovali v razmerah, ko še ni jasno, kdaj bo hostel znova odprt, kdo ga bo vodil, kako velika bo ekipa in kakšen bo novi kulturni program. »V Celici se skozi prostorsko vizijo srečujejo arhitektura, kiparstvo in slikarstvo, hostel v njej deluje kot podporna dejavnost kulturnemu centru in muzeju zaporništva. Namesto da bi bila evropski in svetovni zgled, kako se v 21. stoletju kriza rešuje z več, ne z manj kulture, jo z neprimernimi potezami uničujejo. Avtorji in ustvarjalci Celice smo dali pobudo za izredno sejo, da predstavimo njeno celovitost in izvirnost, v upanju, da se čim prej vzpostavijo pogoji, da ta znamenitost ostane celovita, odprta in živa.«