Za kupce gradijo in ropotajo tudi ob nedeljah

Okoliške stanovalce moti nenehen hrup z gradbišča, kjer gradijo novo trgovino Lidl.

Objavljeno
02. avgust 2017 20.11
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana – »Za vas gradimo novo trgovino,« piše na panoju, ki ga je ob Zaloški cesti pred tedni obesil Lidl. Toda okoliški stanovalci morajo zato že več mesecev prenašati hrup z gradbišča, ne le čez dan, ampak tudi ob večerih in celo ob nedeljah. A kot kaže, to ni prepovedano, mora pa biti hrup znotraj predpisanih meja.

Stanovalci razumejo, da ni mogoče graditi povsem tiho. Tolerirali so celo to, da izvajalec CGP gradbena dela izvaja že navsezgodaj zjutraj in celo v soboto zvečer do 22. ure. Prekipelo pa jim je, ker se je hrup z gradbišča nadaljeval tudi ob nedeljah. Minulo nedeljo so tam s teptalcem tal povzročali neznosen hrup. »Vsaj en dan v tednu nam lahko naklonijo malo miru. To je tako, kot da bi ves dan imel ob ušesu brzostrelko,« pravi starejša stanovalka iz okoliških blokov.

Po novinarskih vprašanjih je vse potihnilo

Ker se Lidl razglaša za družbeno odgovorno in družini prijazno podjetje, nas je zanimalo, kako je to združljivo z dejstvom, da okoliške bloke s hrupom vznemirjajo pozno zvečer in celo ob nedeljah. In še, ali se jim zdi primerno, da delavci pri sedanjih temperaturah delo opravljajo opoldne na žgočem soncu. Zanimivo je, da so le kakšno uro po tem, ko smo jim v nedeljo poslali novinarska vprašanja, dela na gradbišču povsem potihnila.

Naslednji dan so nam odgovorili, da so za začetek gradnje med drugim pridobili okoljsko dovoljenje, v katerem so natančno določene mejne vrednosti kazalcev hrupa, ki da jih upoštevajo. »Pri gradbenih projektih je vsekakor treba upoštevati sezonskost in koncentracijo del na gradbišču, zato se dela izvajajo tudi ob nedeljah, kar je običajna praksa gradbenih podjetij in ni prepovedano,« so dodali.

V Lidlu še zatrjujejo, da z vsakim poslovnim partnerjem sklenejo kodeks poslovanja, ki med drugim določa, da mora poskrbeti za takšne delovne razmere, da zagotavljajo varnost in zdravje zaposlenih. Doslej na omenjenem gradbišču menda niso ugotovili nepravilnosti.

Dopusti idealen čas za hrup

V CGP, ki trgovino gradi, kot pravijo, za okoliške prebivalce, pojasnjujejo, da dela prilagajajo tako časovnemu načrtu kot vremenu. »Menimo pa, da je ravno v času dopustov najbolj idealen čas za izvajanje del, saj veliko okoliških stanovalcev dopustuje, poleg tega pa je v tem času možno bistveno hitreje zaključiti objekt, saj so vremenske razmere najbolj idealne za gradbena dela,« pravijo. Priznavajo, da vsak gradbeni poseg zahteva tudi obremenitve, ki gotovo niso prijetne zlasti za stanovalce.

Ker želijo dela čim bolj pospešiti, pa da delajo vse dni. Zagotavljajo še, da izvajajo tudi kontrolne meritve hrupa.

Delo ob nedeljah dovoljeno

Na ministrstvu za okolje in prostor pojasnjujejo, da posebnih omejitev hrupa, ki bi veljale ob nedeljah in praznikih, ni. Prav tako o tem ni posebnega predpisa v ljubljanski mestni občini. Kot poudarjajo, je dejavnosti mogoče izvajati v skladu z uredbo o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju, ki loči tri obdobja dneva: od 6. do 18. ure, od 18. do 22. ure in od 22. do 6. ure.

Prebivalcem ob morebitnem pretiranem onesnaževanju s hrupom tako preostane le prijava na gradbeni inšpektorat, ki lahko izmeri upoštevanje omejitev glede hrupa. Policija je namreč pristojna le za kršenje javnega reda in miru med 22. in 6. uro, seveda vse dni v tednu.