Za projekt nove strehe nad Križankami v igri trojica

Projektant bo izbran decembra, do srede marca pa mora biti projekt nared za izdajo gradbenega dovoljenja

Objavljeno
15. november 2016 18.00
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Za izdelavo projektne dokumentacije za rekonstrukcijo avditorija oziroma menjavo jeklene konstrukcije in platnene strehe se potegujejo trije ponudniki. Ker bodo po včeraj končanem razpisu sledila še pogajanja o končni ceni, je pričakovati, da bo projektant izbran šele decembra.

Četudi je med prispelimi ponudbami velik razkorak v cenah, je še težko napovedati, kdo bo končni zmagovalec. Novogoriško podjetje Projekt bi delo s podizvajalci opravilo za 198 tisočakov. Škofjeloški Gea Consult, ki nastopa samostojno, je več kot dvakrat cenejši, saj bi projekt pripravil za 93 tisočakov. Podjetji Elea IC in KD Arhitekti pa sta vrednost del v skupni ponudbi ocenili na 134 tisočakov (vse tri vsote so brez 22-odsotnega davka na dodano vrednost).

Ker je projekt zelo zahteven (za njegovo izdelavo bo imel izbrani ponudnik 110 dni časa, predvideva pa načrt statične sanacije poškodovanih temeljev, posodobitve pomožnega odra, elektronskega krmiljenja naprav za pomik strehe in vpihovanja toplega zraka v dvojno strešno ponjavo, prenove projekcijskega objekta ...), bo pred pogajanji razpisna komisija najprej preverila, ali vsi ustrezajo razpisnim zahtevam. Najpomembnejši pogoj je, da je ponudnik v zadnjih petih letih izdelal vsaj dve projektni dokumentaciji za gradbena, obrtniška in instalacijska dela na spomeniško zaščitenih objektih, katerih vrednost je bila najmanj milijon evrov za vsakega. Reference arhitekta ali projektanta gradbenih konstrukcij bodo prinesle 20 točk, cena pa 80.

Ker mora biti dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja za rekonstrukcijo avditorija pripravljena najkasneje 15. marca, pred prihodnjo jesenjo začetka del ni pričakovati. Prej bo treba z razpisom izbrati še izvajalca del. Kot smo poročali, tega čaka naporno in nepredvidljivo delo. Inštitut za metalne konstrukcije in Gradbeni inštitut ZRMK, ki sta opravila strokovni pregled poškodovanih objektov, konstrukcij in v aprilski snežni ujmi strgane platnene strehe, sta namreč v avgustovskem poročilu zapisala, da so raziskave tal in pregled temeljev pod jeklenimi nosilci pomične platnene strehe na nekaterih delih pokazali več razpok, ki zahtevajo sanacijo in ojačitev temeljev, in da je več poškodb tudi na sosednjem objektu srednje šole za oblikovanje in fotografijo, na katerega je bila pritrjena konstrukcija pomične strehe. In da bo treba posledično zamenjati več stebrov. Izvajalska cena bo zaradi naštetega verjetno visoka, saj je samo menjava strehe na Križankah pred sedmimi leti stala več kot pol milijona evrov.