Začenja se sanacija gradbene jame pri Bavarskem dvoru

Najprej jo bodo sanirali in utrdili, kdaj bodo z deli nadaljevali, ni znano.

Objavljeno
23. januar 2015 20.20
Pripravljalna dela za gradnjo poslovnega objekta. Ljubljana 21. januar 2015.
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Po skoraj sedmih letih so se v globoki gradbeni jami v križišču Tivolske in Slovenske ceste ta teden spet pojavili gradbeni stroji. Gre za sanacijo jame in pripravljalna dela za gradnjo, piše na novi gradbiščni tabli.

Dela se začenjajo izvajati precej hitro po tem, ko je gradbena jama konec preteklega leta dobila novega lastnika. Kot je znano, jo je po stečaju podjetja S1 za 1,68 milijona evrov kupil Izet Rastoder, lastnik družbe Rastoder, d. o. o. Razlog bržkone ni le v tem, da je novega lastnika menda kmalu po nakupu obiskal gradbeni inšpektor (ta je sanacijo jame odredil že stečajnemu upravitelju, vendar v stečajnem postopku denarja zanjo ni bilo), pač pa tudi, da se prihodnji teden izteče veljavnost gradbenega dovoljenja, ki je bilo podjetju S1 izdano januarja 2010. Ker je že bilo podaljšano za dve leti, bi propadlo, če se investitor do izteka veljavnosti ne bi lotil gradnje.

Dela izvaja podjetje Geoinvest, ki se ukvarja z geotehničnimi deli. Direktor podjetja in odgovorni vodja del Ivan Crnkovič nam je povedal, da so na tej lokaciji delali že pred sedmimi leti, v prvi polovici leta 2008, preden se je projekt ustavil, in sicer kot podizvajalec propadlega Vegrada, Od takrat je bilo opravljenih več inšpekcijskih obiskov in meritev, ki jih je naročil stečajni upravitelj, a niso pokazale prevelikih premikov, čeprav so predvsem leta 2013 nekateri uporabniki sosednje stolpnice poročali o tresenju objekta.

Kot je pojasnil Crnkovič, je po zakonodaji garancija za veljavnost konstrukcije dve leti, torej se je že zdavnaj iztekla, a direktor Geoinvesta zagotavlja, da gradbena jama ni nevarna za okolico. »Naša naloga je sanirati poškodovane elemente in izvesti dodatno vrsto geotehničnih sider,« je povedal o načrtovanih delih. Predvidoma bodo trajala do aprila, s tem, kakšni so nadaljnji načrti investitorja, pa Crnkovič ni seznanjen.

Štiri garaže in dvajset nadstropij

Rastoder je, kot smo že poročali, konec decembra na ljubljansko upravno enoto podal vlogo za spremembo gradbenega dovoljenja, a le glede investitorja, ne pa tudi faznosti gradnje ali vsebinskih sprememb. Svojih načrtov z zemljiščem javnosti doslej ni razkril. Smo pa izvedeli, da je odbor lastnikov sosednje stolpnice ta teden predstavnik investitorja obvestil o začetku sanacijskih del v jami. Na tem sestanku je bilo rečeno, da je v načrtu tudi nadaljevanje gradnje, vendar niso razkrili, kdaj naj bi se to zgodilo.

Veljavno gradbeno dovoljenje na tem območju predvideva gradnjo 73,5 metra visoke poslovne stolpnice s parkirišči v štirih kletnih etažah, javnim programom (trgovine in gostinstvo) v pritličju, poslovnimi prostori od prvega do 15. nadstropja ter 26 stanovanji od 16. do 20. nadstropja. Občina je lani s spremembo prostorskega načrta omogočila fazno gradnjo (najprej le podzemnih garaž in v drugi fazi objekta nad zemljo). Gradbeno dovoljenje še določa, da bo moral investitor pred pridobitvijo uporabnega dovoljenja manjkajoča parkirna mesta zagotoviti v eni od bližnjih parkirnih hiš. To bi bila lahko voda na mlin ljubljanski občini, ki, kot smo poročali, namerava v celoti prevzeti gradnjo garažne hiše Kozolec II.