Začenjajo se študentske skupščine

V avlah fakultet se bo med drugim razpravljalo o predlogu zakona o visokem šolstvu in reorganizaciji ŠOU v Ljubljani.

Objavljeno
11. november 2013 10.57
Slovenija,Ljubljana,16.02.2005,16.Februar 2005,Predavanje v nabito polni dvorani Filozofske fakultete. Foto:Matej Drunik/DELO
Mo. Z., Ljubljana
Mo. Z., Ljubljana

Ljubljana - Na pobudo študentskega društva Iskra se ta teden začenjajo prve samoorganizirane študentske skupščine, ki bodo potekale na fakultetah Univerze v Ljubljani. Med temami skupščin bosta med drugim predlog novele zakona o visokem šolstvu in reorganizacija Študentske organizacije Univerze v Ljubljani.

Prva skupščina bo jutri ob 11. uri v avli Filozofske fakultete. Druga bo isti dan na Fakulteti za matematiko in fiziko ob 14. uri. Sicer pa bodo skupščine še 13. in 14. novembra, skupno na dvaindvajsetih fakultetah Univerze v Ljubljani.

Skupščine bo, kot pravijo v društvu, najbolj zaznamovala razprava o predlogu ZViS-1, ki ga je vlada v javno razpravo dala konec oktobra. V Iskri menijo, da je predlog očiten in neposreden napad na javno in brezplačno šolstvo.

»Pri organizaciji demokratičnih razprav o študentski problematiki, ki bodo vključevale vse študente, mlade, ter pedagoške in nepedagoške delavce na Univerzi v Ljubljani, smo naleteli na nemalo problemov. Aktivno nas blokirajo vodstva nekaterih fakultet, pa tudi etablirane študentske strukture,« so še zapisali v društvu. Na rektorja ljubljanske univerze Ivana Svetlika so zato naslovili odprto pismo, da v katerem pozivajo k »ustavitvi omejevanja informiranja in samoorganiziranja«.