Zaposlitev Helene Türk ni bila zelo sporna

 Delovni inšpektor v primeru zaposlitve hčerke nekdanjega predsednika države zaznal le »neznaten prekršek«.

Objavljeno
03. december 2013 17.19
*uho* dr. Danilo TÜRK in družina
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Zaposlitev Helene Türk, hčere nekdanjega predsednika države Danila Türka, na javnem zavodu Ljubljanski grad po mnenju delovnega inšpektorja ni posebno sporna. Način, kako je dobila službo, je zanj »prekršek neznatnega pomena«.

To je med drugim, ko je komentiral odstop komisije za preprečevanje korupcije, na tiskovni konferenci povedal Zoran Janković. Čeprav smo o tem, da komisija preiskuje, kako je Türkova marca 2011 dobila službo na Ljubljanskem gradu, pisali že februarja letos, je v zgodbo vpleteni delovni inšpektor Damjan Mašera uradni dokument spisal šele 25. novembra. Direktorica javnega zavoda Mateja Avbelj Valentan je kot odgovorna oseba te pravne osebe za storjeni prekršek dobila opomin oziroma pisno opozorilo. S tem je župan skušal dokazati, da postopek, ki ga je protikorupcijska komisija začela na podlagi prijave, prejete decembra lani, ni dobil epiloga, kakršnega so pričakovali njegovi politični nasprotniki.

V mestu boljši zrak

Sicer pa je vodja mestnega oddelka za varstvo okolja Nataša Jazbinšek Seršen predstavila meritve črnega ogljika (merilci merijo le primarne delce v zraku, ki jih z izpuhi povzročajo motorna vozila) pred zaporo dela Slovenske ceste in po njej. Ugotovili so, da so se razmere po uvedbi spremenjene prometne ureditve na tem območju izboljšale za 58 odstotkov.

Podjetje Aerosol je izvajalo meritve od 26. avgusta do 23. oktobra v križiščih Slovenske in Čopove ter Tivolske in Vošnjakove, poleg tega pa še ob Vojkovi cesti – tam zaradi primerjave z območji, ki so s prometom obremenjena manj kot ceste v mestnem središču.