»Zdaj je čas, da zahtevamo Evropo brez meja«

Festival odprtih meja: Danes predavanja in manifestacija, jutri ob 10. uri pa gre na pot karavana za odprte meje.

Objavljeno
24. september 2015 17.29
Begunci v Sloveniji
Mo. Z., Ljubljana
Mo. Z., Ljubljana

Ljubljana – V Protirasistični fronti, mreži različnih kolektivov, organizacij in posameznikov, na današnji napovedani shod v glavnem mestu »za zavarovanje meja« odgovarjajo s festivalom odprtih meja in pohodom do hrvaške meje.

Kot pravijo v mreži, ki jo sestavljajo gibanja, samoorganizirane iniciative in posamezniki in pri kateri so nedavno pripravili protestni shod v Ljubljani s sporočilom Ustavite vojne, ne beguncev, z zaskrbljenostjo spremljajo »sramoten odziv EU in njenih držav članic na begunsko krizo«, tudi Slovenije.

V mreži so kritični do medijskega poročanja in ravnanja političnih elit, ki »državljanom prikrivajo odgovornost EU za begunsko krizo, hranijo klimo neracionalnega strahu do beguncev, kar poganja rasistična in ksenofobna stališča«. Razmere nameravajo po njihovem zdaj izkoristiti tudi posamezniki, ki so za danes popoldne napovedali shod »za zavarovanje meja«. V Protirasistični fronti odgovarjajo: »Shod, ki zahteva politiko zaprtih meja, je nesprejemljiv, saj so takšne politike odgovorne za tisoče mrtvih na mejah Evropske unije. Naša družba je mnogotera, kulturne razlike so bogastvo. Na neutemeljene strahove, ki jih poganjajo nevednost in nestrpnost, se bomo odzvali z interkulturnim dialogom.«

Tako se danes v njihovi organizaciji v Ljubljani nadaljuje festival za odprte meje. V sklopu predavanj z naslovom Odprimo meje za vse, ki bodo danes od 9. do 16. ure v kavarni Pritličje, bodo nastopili raziskovalci in poznavalci, ki se vrsto let ukvarjajo z rasizmom, nacionalizmom in migracijami, med drugim Peter Stanković, Neža Kogovšek, Erik Valenčič, Mojca Pajnik, Jože Vogrinc in Barbara Samaluk, prav tako bo slišati izkušnje aktivistov s terena. Festival se bo nato nadaljeval z ulično manifestacijo ob 17. uri na Prešernovem trgu in se sklenil jutri, ko bo ob 10. uri na pot krenila tako imenovana evropska karavana za odprte meje proti hrvaški meji.

»Zdaj je čas za ukrepanje, za podporo gibanjem beguncev, za boj proti Evropi tehnokratov in politik varčevanja, naraščajočim nacionalizmom in fašizmom. Zdaj je čas, da zahtevamo Evropo brez meja, Evropo socialnih pravic, enakosti in dostojanstva. Zato morajo državljani EU stopiti ob bok beguncem. Čas je, da pokažemo konkretno podporo osvobodilnemu gibanju vseh beguncev in migrantov, ne glede na to, iz katere države prihajajo,« še sporočajo iz mreže.