Zlata ladjica prihodnje leto ne bo več grdi raček

Družba AG bo s pomočjo MOL prenovila zunanjost hiše spomenika, sama notranjost, šele nato pa jo bo oddala.

Objavljeno
20. maj 2013 16.34
Jurčičev trg Ljubljana 6. maj 2013
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Razpadajočo hišo na Jurčičevem trgu 1, ki jo Ljubljančani zaradi gostinskega pritličnega lokala poznajo kot Zlato ladjico, bodo temeljito prenovili prihodnje leto. To je zagotovila Marjanca Drame, izvršna direktorica investicijske družbe AG.

Drametova in Aleš Musar, eden od treh direktorjev podjetja ST – Hammer in predsednik direktorskega odbora družbe za upravljanje Moneta, ki upravlja istoimenski sklad (ta pa je večinski lastnik družbe AG), sta povedala, da je omenjena investicijska družba objekt odkupila od prejšnjih lastnikov.

Kot je jasno iz prodajne informacije izpred štirih let, je bilo pritličje hiše na Jurčičevem trgu 1 v lasti podjetja Finira, prvo, drugo in tretje nadstropje ter podstrešje pa v lasti družbe Sivent.

Večstopenjski odkup

Musar je razložil, da je črnogorski sklad Moneta konec leta 2010 od Finire kupil spodnji, gostinski del s skupno površino 135 kvadratnih metrov. Ko so ugotovili, da je hiša na seznamu spomeniško zaščitenih objektov za prenovo stavbnih lupin v okviru projekta Ljubljana – moje mesto že od leta 1998 in da je treba občini pravočasno sporočiti le leto, ko naj bi prenavljali fasado, streho in stavbno pohištvo (po njihovih podatkih naj bi MOL sofinancirala polovico prenove stavbne lupine), je sledil še odkup preostanka Zlate ladjice.

Omenjeni sklad je najprej izvedel dokapitalizacijo in objekt predal družbi AG, ta pa je februarja letos prevzela (kupila ves delež) še Siventovo družbo Mestni pristan, ki je imela v lasti prostore nad pritličjem. Z opisanimi operacijami je postal lastnik hiše le eden – podjetje AG.

Konservatorski načrt

Ker bo treba za hišo, ki je bila po podatkih iz zemljiške knjige prvič omenjena leta 1803, izdelati konservatorski načrt, bodo njeni novi lastniki v kratkem izbrali podjetje, ki bo pripravilo strokovni načrt prenove. Skupaj z zavodom za varstvo kulturne dediščine bo tako pripravilo načrt z vsemi kulturnovarstvenimi pogoji (kaj je treba ohraniti in česa ne), hkrati pa bodo preverili, ali bo nujna statična sanacija ali ne.

Razpis za novega najemnika celotne hiše

Predvidoma jeseni bo AG objavil javni razpis za najugodnejšega najemnika celotnega objekta. Da ne bi bilo težav pri določanju dopustnih programov oziroma vsebin ter posegov v objekt (denimo zaradi gradnje notranjega ali zunanjega dvigala) in da bi bil zagotovljen tudi javni interes, nameravajo v komisijo za izbor povabiti še predstavnika občine in zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Na vprašanje, kakšnega najemnika bi radi in kakšen program si lahko obetamo v prihodnosti, je Musar odvrnil, da hočejo nekoga, ki bo sposoben prevzeti in upravljati vso hišo, ne le enega dela. Všeč mu je ideja manjšega družinskega hotela z gostinsko ponudbo v pritličju in morda še v prvem nadstropju ter sobami v preostalih delih hiše, a ne želi vnaprej določati, kakšna naj bi bila ali mora biti dejavnost.

Spomladi začetek prenove

Do prenove, ki jo načrtujejo za prihodnjo pomlad, bo sedanji najemnik lokala tega imel odprtega. Pri razpisu za novega najemnika bodo vsi ponudniki imeli enake možnost, zaradi poznavanja lokacije, že utečene dejavnosti in vgrajene lastne opreme pa bi imel zdajšnji gostinec nekakšno prednost pred drugimi. Seveda to ne pomeni, da ne bi mogel biti izbran boljši ponudnik, je zatrdil Musar.

Z MOL se bodo do objave razpisa poskušali dogovoriti tudi za (ugodnejše) pogoje najema zunanjih površin (vsakoletni ali dolgoročnejši najem), saj bo od tega odvisna vsebina razpisne ponudbe za bodoče najemnike.

O zneskih najemnin v javnosti ne želijo govoriti, je pa znano, da je gostinski lokal v pritličju leta 2009 plačeval 4076 evrov mesečne najemnine, letni najem mestnega vrta pa ga je takrat stal 15 tisočakov.

Grafite bodo prepleskali

Podjetje AG bo do začetka prenove poskrbelo tudi za varnost objekta, prav tako so obljubili, da bodo prebarvali grafite na pritličnih delih fasade.

Koliko bo stala celotna prenova zunanjosti in notranjosti, si niso upali napovedati, saj bo to odvisno od statične presoje (upajo, da ne bo potrebna statična sanacija), programa izbranega najemnika in njegovih potreb, pa tudi od zahtev spomeniškega varstva.

Vsekakor bodo izvedli zunanjo prenovo, četudi bi jo raje izvedli skupaj z notranjo. Dvakratno postavljanje odrov je namreč precej dražje in zamudno.