Župani premieru Cerarju: Zavrnite sporazum Ceta

105 županov je na predsednika vlade naslovilo dopise, v katerih opozarjajo na škodljive posledice tajnih sporazumov.

Objavljeno
12. oktober 2016 21.13
EU-USA/TTIP-BRUSSELS PROTEST
Mo. Z.
Mo. Z.

Ljubljana - Na predsednika vlade Mira Cerarja so v Skupnosti občin Slovenije danes naslovili dopise 105 županov, med njimi tudi ljubljanskega, v katerem premiera opozarjajo, naj svoje odločitve oblikuje »izključno v dobro ljudstva« in zavrne trgovinski sporazum s Kanado.

Medtem ko bo vlada na jutrišnji seji odločala o celovitem ekonomskem in trgovinskem sporazumu s Kanado, ki nosi kratico Ceta, v petek bo o njem razpravljal tudi parlamentarni odbor za zadeve EU, so v skupnosti občin, reprezentativnem združenju lokalnih skupnosti, premiera Cerarja pozvali, naj vlada sprejme jasno stališče, da Slovenija zavrača podpis sporazuma. Prepričani so namreč, da »ni mogoče privoliti v dogovore, ki izhajajo iz mednarodnih sporazumov, sklenjenih na nedemokratičen in nepregleden način«, zato so se aktivno pridružili civilni družbi in delu strokovne javnosti, ki menita, da se tako škodljivih sporazumov ne sme sprejemati. To je podprlo 105 županov, ki, kot poudarjajo v skupnosti, predstavljajo skoraj 1,2 milijona prebivalcev. Med njimi so občine Ljubljana, Celje, Maribor, Novo mesto, Nova Gorica, Ajdovščina, Miklavž na Dravskem polju, Radovljica, Črna na Koroškem, Črnomelj in Grad na Goričkem.

V LZJ se sprašujejo o učinku

Čeprav se je ljubljanski župan Zoran Janković pridružil pozivu skupnosti občin, so sicer pred tem na predlog sklepa o imenovanju MOL za »svobodno ozemlje« brez tajnih sporazumov – kar je doslej storilo 2087 lokalnih in regionalnih skupnosti po Evropi, tudi devet pri nas – iz vladajoče Liste Zorana Jankovića odgovorili, da je »takšno delovanje lastno zlasti civilni iniciativi, manj običajno je, da se mu pridružijo tudi organi lokalnih skupnosti«. Janković zdaj poudarja, da se v svetniškem klubu LZJ v zvezi s »svobodnim območjem« formalno še niso opredelili, a da se hkrati sprašujejo o namenu sprejemanja sklepov mestnega sveta, ki ne bodo imeli nikakršnih pravnih posledic. »Pismo skupnosti občin, ki ga je podpisal tudi župan Zoran Janković in je naslovljeno na predsednika vlade, je povsem v skladu s tem,« pravijo na MOL.

»Več kot jasen« glas občanov

Bojan Kontič, predsednik skupnosti občin in velenjski župan, ki je prejšnji teden na župane naslovil pobudo, naj predsedniku vlade sporočijo, da naj sprejme stališče do sporazuma Ceta »izključno v korist ljudstva, ki ga zastopa«, in sporazum zavrne, opozarja: »Čas za razmislek se izteka, saj na ravni EU tečejo še zadnji postopki za potrditev sporazuma s Kanado«. Pri tem poudarja, da je 4800 prebivalcev Slovenije v peticiji zahtevalo referendum o prostotrgovinskih sporazumih, več kot tri milijone ljudi v EU je podpisalo peticijo proti sprejetju tajnih sporazumov in hkrati se je več kot 2000 evropskih lokalnih skupnosti v znak protesta javno razglasilo za skupnosti brez tajnih sporazumov. »Glas državljanov in občanov je več kot jasen in kot njihovi izvoljeni predstavniki smo ga dolžni upoštevati,« pravi Kontič.

Župani 105 občin so v dopisu premieru Cerarju med drugim opozorili, da pri tem, ko se na tehtnico postavijo skoraj nični učinki za gospodarstvo in »zgodovinsko očitne škodljive posledice za suvereno delovanje države, kmetijstvo, prehranske standarde, okolje, javno dobro, delavske in socialne pravice«, ne sme biti nikakršnega dvoma, kako naj se opredeli vlada. »Pri omenjenih sporazumih očitno sploh ne gre za trgovinska razmerja med suverenimi državami, temveč za poskus multinacionalnih trgovinskih združb, da svoje interese postavijo nad njih.«