Aparate bo preprosteje popraviti

Komisija poskuša odpraviti razmere, ko se, denimo, hladilnik raje zamenja kot popravi, a šele leta 2021.
Fotografija: Gospodinjske aparate bo veliko ceneje popraviti kot kupiti nove. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Gospodinjske aparate bo veliko ceneje popraviti kot kupiti nove. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Evropska komisija je danes sprejela nove ukrepe za okoljsko primerno zasnovo proizvodov, kot so hladilniki, pralni stroji, pomivalni stroji in televizorji. Ukrepi prvič vključujejo zahteve za možnost popravila in recikliranja, kar bo izboljšalo življenjsko dobo, možnosti vzdrževanja, ponovne uporabe in nadgradnje naprav ter ravnanja z odsluženimi gospodinjskimi aparati.
 
Velikokrat je namreč slišati očitke, da se večje gospodinjske naprave pokvarijo kmalu po tem, ko se izteče garancijska doba. To pospešuje prodajo novih aparatov, saj popravilo običajno stane skoraj toliko kot nov aparat. Za podjetja in bolnišnice se je poslovna praksa začela spreminjati že prej, v tujini je čedalje več najemov opreme. Pri tem najemodajalcem nikakor ni v interesu, da bi se njihova oprema kvarila in da popravila ter posodobitve ne bi bile mogoče.

Komisija ocenjuje, da bo z danes sprejetimi ukrepi in z novimi energijskimi nalepkami, sprejetimi marca letos, mogoče na leto prihraniti za 167 teravatnih ur končne energije do leta 2030. Prihranek ustreza letni porabi energije na Danskem oziroma zmanjšanju emisij za 46 milijonov ton ekvivalenta ogljikovega dioksida. Evropska gospodinjstva pa bodo na leto lahko povprečno prihranila 150 evrov.

»Izboljšave bodo tako prispevale k doseganju ciljev krožnega gospodarstva in prednostnih nalog evropske energetske unije ter zmanjšale ogljični odtis Evrope,« še sporočajo iz komisije.


Nalepke leta 2021


Nove nalepke bodo evropskim potrošnikom v fizičnih in spletnih trgovinah vidne od 1. marca 2021. Istega leta se bo začela tudi posebna kampanja obveščanja državljank in državljanov po vsej EU.


Aplikacije za pomoč že prej

 
Nov element na teh nalepkah je koda QR, ki jo bodo potrošniki lahko odčitali s pametnim telefonom in tako dobili dodatne uradne (nekomercialne) informacije. Te podatke proizvajalci vnesejo v bazo podatkov EU EPREL, ki bo v prihodnjih nekaj mesecih postala na voljo vsem Evropejkam in Evropejcem. Zasebni sektor in različne nevladne organizacije razvijajo aplikacije, ki bodo v še večjo pomoč pri sprejemanju odločitev o nakupu (denimo z izračunom povrnitve stroškov in primerjavo različnih izdelkov).

Energijske nalepke bodo glede na izdelek z intuitivnimi piktogrami prikazovale ne samo porabo električne energije, temveč tudi druge informacije (povezane s porabo energije ali ne) ter tako omogočale primerjavo izdelkov in bolj informirano odločitev o nakupu. Take dodatne informacije so na primer poraba vode na cikel pranja, uporabna prostornina, emisije hrupa in podobno.

Preberite še:

Komentarji: