Bi oblikovali steklo, ki se ga zlahka predela?

Steklarna Hrastnik je objavila natečaj za oblikovanje še bolj okolju prijaznega stekla.
Fotografija: Kupi stekla ne ostajajo, večino predelamo. FOTO: arhiv podjetja
Odpri galerijo
Kupi stekla ne ostajajo, večino predelamo. FOTO: arhiv podjetja

Ljubljana – Steklo kot trajnosten in okolju prijazen material ob odgovorni rabi in (ponovni) uporabi lahko pomembno vpliva na ohranjanje naravnih virov. Trajnostna usmerjenost ter družbena odgovornost na vseh področjih delovanja pa je ena ključnih zavez Steklarne Hrastnik, kar potrjujejo tudi naložbe v najboljšo razpoložljivo proizvodno tehnologijo ob prehodu v industrijo 4.0, s katero bodo še izboljšali energetsko učinkovitost in dodatno znižali okoljski odtis.

V Steklarni Hrastnik želijo, da tudi poslovna in splošna javnost prepozna neskončne možnosti in priložnosti, ki jih ponuja ponovna uporaba stekla, zato so z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje v okviru Bienala oblikovanja BIO 26 pripravili natečaj GlassRepurpose. K sodelovanju na natečaju vabijo arhitekte, oblikovalce, fotografe in vse tiste, ki jih to področje zanima.

»V Steklarni Hrastnik smo zavezani k vrhunski kakovosti izdelkov iz naše steklarne, a ne na račun okolja. Trajnostna usmerjenost ter družbena odgovornost do okolja ljudi sta vpeti v vse naše poslovne procese in odločitve,« je ob tej priložnosti poudaril Peter Čas, generalni direktor Steklarne Hrastnik. »Z različnimi inovativnimi projekti ter vlaganji v najboljšo razpoložljivo proizvodno tehnologijo ob prehodu v industrijo 4.0 izboljšujemo energetsko učinkovitost in okoljski odtis. In kreativnosti, drznosti v razmišljanju ter inovativnih pristopov si želimo tudi od udeležencev natečaja GlassRepurpose,« je dodal.

Steklarna Hrastnik bi še bolj zeleno steklo. FOTO: Polona Malovrh/Delo
Steklarna Hrastnik bi še bolj zeleno steklo. FOTO: Polona Malovrh/Delo


Več zelenih projektov


Z novimi rešitvami do zniževanja okoljskega odtisa zavezo Steklarne Hrastnik do dogovornega ravnanja do okolja dokazujejo tudi trajnostni kazalniki. Z investiranjem v inovativne rešitve, povezane z izrabo odpadne toplote, z nadomeščanjem fosilnih goriv z okolju prijaznejšimi, z višanjem izkoriščenosti talilnih peči in z drugimi rešitvami so v steklarni v primerjavi z letom 2017 leta 2018 za deset odstotkov znižali porabo energije na tono staljenega stekla, za šest odstotkov emisije ogljikovega dioksida, za 40 odstotkov emisije dušikovih oksidov na tono staljenega stekla in porabili za 50 odstotkov manj vode.

Steklarna Hrastnik vlaga v nove sončne elektrarne. FOTO: Bor Slana
Steklarna Hrastnik vlaga v nove sončne elektrarne. FOTO: Bor Slana


Pri tem pa vseskozi skupaj s partnerji iščejo nove rešitve. Pred kratkim nameščeno sončno elektrarno bodo povezali z vodikarno, delom pilotne naprave, na katerem bodo proizvajali čisti brezogljični energent, vodik. Na ta način bodo razvili nove tehnologije taljenja stekla z vodikom in s tem razogljičenje goriva ter posledično zmanjšali ogljični odtis Steklarne Hrastnik. Prav tako načrtujejo postavitev še ene lastne 400-kilovatne sončne elektrarne, s čimer bodo sami ustvarili tri odstotke električne energije, ki jo porabijo v steklarni.

Preberite še:

Komentarji: