Civilna pobuda sumi, da se nekaj dogaja, Kemis zanika

Eko Vrh je že oktobra poslal prijavo gradbeni inšpekciji, ta pa še ne vidi podlage za ukrepanje.

Objavljeno
07. december 2017 07.00
Posodobljeno
07. december 2017 07.00

Ljubljana – V Kemis in iz njega vozijo cisterne, delavci so razkrili streho v letošnjem požaru uničenega objekta. V civilni pobudi so se zato zbali, da bodo v Kemisu brez dovoljenja začeli prenavljati stavbo. Direktor Kemisa Emil Nanut očitke zanika, inšpektorji pa še niso končali postopka.

Iz civilne pobude Eko Vrh so sporočili, da je skupina občanov Vrhnike zaradi del v Kemisu že oktobra poslala prijavo gradbeni inšpekciji, vendar še niso dobili nobenega odgovora. Občani so opazili in pretekli konec tudi posneli, da so v Kemisu odstranjevali streho na pogoreli zgradbi, pokazala se je delno zverižena in poškodovana jeklena konstrukcija. Od gradbenih inšpektorjev so želeli izvedeti, ali imajo v Kemisu sploh dovoljenje za kakršnakoli dela na zgradbi, hkrati pa opozoriti, da so v Kemisu že gradili brez dovoljenj, zato niti zdaj ni gotovo, da ne bodo začeli popravljati zgradbe še pred kakršnokoli odločbo gradbene inšpekcije, torej na črno. »Pomemben del skladišča je bil uničen in ga bo treba zgraditi na novo, torej bi Kemis zanj potreboval novo gradbeno dovoljenje,« so po nesreči in požaru 15. maja letos, ugotavljali v Eko Vrhu.

Premalo jasnih informacij, zato tudi številni sumi, večkrat upravičeni. Leon Vidic/Delo

»V zvezi s sanacijo poškodb po požaru v Kemisu do zdaj v inšpekcijskem postopku niso bili ugotovljeni pogoji za inšpekcijski ukrep gradbene inšpekcije, vendar zadeva še ni zaključena in morebitnih dejanj v postopku ne moremo predvidevati ali napovedovati,« odgovarjajo z inšpektorata na vprašanje, ali so na podlagi prijave civilne pobude že preverili, kaj se dogaja v Kemisu.

»V zadnjih mesecih izvajamo sanacijska dela na delu objekta, ki ni bil vključen neposredno v požaru. Ta zajemajo tudi zamenjavo določenih delov konstrukcije. Dela izvajamo skladno z veljavno zakonodajo,« na sume civilne pobude odgovarja direktor Kemisa Emil Nanut.

Posredniki, ne skladišče

Na vprašanje, ali so prihodi in odhodi cistern del čiščenja območja obrata za ravnanje z nevarnimi odpadki ali je začel Kemis spet poslovati, čeprav okrnjeno, Nanut odgovarja, da drugo. »Naše cisterne parkirajo v Kemisu redno po opravljenem delu, delujemo v omejenem obsegu kot posredniki in prevozniki. To pomeni, da cisterne odpadke odvažajo neposredno od strank k odstranjevalcem oziroma v sežigalnice. Odpadkov na lokacijo Vrhnika ne dovažamo,« zatrjuje Nanut.

Odškodnine še obdelujejo

Neuradno smo izvedeli tudi, da se zatika pri odškodninah za škodo na vrtninah, ki so jo utrpeli uporabniki vrtov v okolici Kemisa. Ta naj ne bi imel zavarovanja za take posledice, zavarovalnice torej ne izplačujejo odškodnin, ki sicer segajo do več deset evrov. »Do zdaj smo dobili 45 zahtevkov za plačilo odškodnin. Okoli tretjina zahtevkov je bila že rešena s poravnavo. Drugi zahtevki so v obdelavi. Upravičenost zahtevka se preverja za vsak posamezni primer,« odgovarja Nanut.

Dopolnilna odločba o sanaciji Tojnice bi lahko bila izdana proti koncu leta ali januarja. Anton Komat meni, da bodo hormonski motilci, ki so prišli v Ljubljanico, še desetletja vplivali na ribe. Izkopati bi morali nadomestno strugo Tojnice in staro temeljito očistiti.

Voda še dolgo ne bo povsem čista. Foto Leon Vidic/Delo