Danes je svetovni dan čebel

Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) je na pobudo Slovenije pred enim letom v New Yorku soglasno sprejela resolucijo, s katero je 20. maj razglasila za svetovni dan čebel.
Objavljeno
20. maj 2018 10.00
Posodobljeno
23. maj 2018 09.13
 FOTO: Yves Herman/Reuters
Namen je na ta dan svetovno javnost opozoriti na pomembnost ohranjanja čebel in drugih opraševalcev, na pomen čebel za celotno človeštvo ter vzpodbuditi konkretne aktivnosti za njihovo ohranjanje. Resolucijo je ko-sponzoriralo 115 držav, med njimi tudi ZDA, Kanada, Kitajska, Rusija, Indija, Brazilija, Argentina, Avstralija ter vse države članice Evropske unije.

Slovenija se uvršča v sam svetovni vrh po številu čebelarjev na prebivalca, kjer je vsak 200. prebivalec čebelar. Za več deset tisoč Slovencev je čebelarstvo način življenja z dolgo tradicijo, čebela, še posebej avtohtona kranjska sivka, pa je del slovenske narodne identitete. Slovenija je edina država članica Evropske unije, ki je zakonsko zaščitila svoje čebele, poleg tega je leta 2011 med prvimi državami članicami EU na ozemlju Slovenije prepovedala uporabo nekaterih čebelam škodljivih pesticidov.