Danes Murska Sobota, jutri Novo mesto

Električne energije iz sonca bo več, kot je potrebuje povprečno gospodinjstvo.

Objavljeno
29. julij 2016 17.58
jzo-Fotovoltaika
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin

Ljubljana – Danes bodo sončne elektrarne v vseh opazovanih krajih proizvedle dovolj elektrike za potrebe dveh povprečnih gospodinjstev. Najbolj zadovoljni bodo v Murski Soboti, jutri pa v Novem mestu. Po podatkih Slovenskega e-foruma povprečno štiričlansko gospodinjstvo v Sloveniji na dan porabi 10,85 kilovatne ure.

Največ bodo od sonca danes imela gospodinjstva v Murski Soboti. Tam bo štirikilovatna sončna elektrarna proizvedla 19,1 kilovatne ure (kWh) in pokrila 175 odstotkov potreb povprečnega gospodinjstva. V Ljubljani in Novem mestu bo 18,6 kWh elektrike, kar bo pokrilo 171 odstotkov potreb povprečnega gospodinjstva.

V Mariboru pa je bo malenkost manj, 18,5 kWh. Sledijo Lesce z 17,8 kWh, kar je dovolj za vse naprave dveh povprečnih gospodinjstev, razen velikih gospodinjskih aparatov in računalnika.

V Portorožu bo sonce poganjalo vse naprave dveh povprečnih gospodinjstev, razen velikih in malih gospodinjskih aparatov ter televizorja. Sončne elektrike bo za 17 kWh.

Najmanj elektrike pa bodo proizvedle elektrarne v Novi Gorici, kjer je bo 16,4 kWh. To bo dovolj za vse naprave dveh povprečnih gospodinjstev, razen velikih gospodinjskih aparatov, razsvetljave in stanja pripravljenosti.

Jutri bo po napovedi EnergizAIR slika podobna. Največ elektrike bodo imeli v Novem mestu, 20,2 kWh, in bodo z njo lahko poganjali vse naprave dveh povprečnih gospodinjstev, razen pralnega stroja, pomivalnega stroja in štedilnika (186 odstotkov potreb).

Murska Sobota bo z 19,3 kWh druga. Zelo blizu ji bo Ljubljana z 19,1 kWh električne energije, kar bo dovolj za vse naprave dveh povprečnih gospodinjstev, razen hladilnika, zamrzovalnika in razsvetljave. Z 18,6 kWh sledi Maribor, kjer bodo sončne elektrarne pokrile 171 odstotkov potreb gospodinjstva.

V Lescah bo sonce poganjalo vse naprave dveh povprečnih gospodinjstev, razen velikih in malih gospodinjskih aparatov ter računalnika. Najmanj elektrike pa bosta jutri imeli primorski mesti. V Portorožu je bo 16,7 KWh, v Novi Gorici pa 15,4 kWh.

Danes in jutri bodo vsi šest kvadratnih metrov veliki sončni sprejemniki lahko ogreli 80- in 140-litrske zalogovnike vode. Za 200-litrskega bo premalo le v Novi Gorici.