Danes sonca dovolj, jutri niti ne

Prekmurje in Dolenjska sta najbolj obsijana.

Objavljeno
01. julij 2016 19.37
shutt*sonce
Ba. Pa., B. T.
Ba. Pa., B. T.

Ljubljana – Danes bodo lastniki sončnih elektrarn zadovoljni, saj bodo te proizvedle dovolj elektrike za dve gospodinjstvi. Le v Novi Gorici in Portorožu je bo dovolj za eno gospodinjstvo in še malo. Jutri bo drugače. Lesce in Nova Gorica ne bosta imela dovolj elektrike za potrebe povprečnega gospodinjstva.

Sončna energija je med čistejšimi viri in danes bodo zadovoljni vsi s sončnimi celicami. Po napovedih EnergizAIR bodo vse sončne elektrarne, razen v Portorožu in Novi Gorici, proizvedle dovolj elektrike za potrebe dveh gospodinjstev.

Največ sonca bo očitno v Murski Soboti, kjer bo štirikilovatna sončna elektrarna proizvedla 20,3 kilovatne ure (kWh) elektrike. To bo dovolj za vse naprave dveh povprečnih gospodinjstev, razen računalnika, malih gospodinjskih aparatov in štedilnika. Z 19,5 kWh sledi Novo mesto, kjer bo sončna energija pokrila 180 odstotkov potreb povprečnega gospodinjstva.

V Ljubljani in Mariboru bo elektrike nekoliko manj. V prestolnici za 19,2 kWh in v Mariboru za 19,1 kWh. Povedano drugače, bo to dovolj za 177 oziroma 176 odstotkov vseh potreb gospodinjstva. V Lescah se bodo z energijo iz sonca napajale vse naprave dveh povprečnih gospodinjstev, razen velikih gospodinjskih aparatov in računalnika. Pokritih bo 163 odstotkov potreb povprečnega gospodinjstva.

Jutri bo slika drugačna

V Novi Gorici in Lescah s soncem ne bodo pokrili vseh potreb po elektriki. Na Gorenjskem je bo 10,3 kWh, kar bo dovolj za vse naprave povprečnega gospodinjstva, razen štedilnika. V Novi Gorici pa je bo še manj, 9,7 kWh.

Najbolje bo spet v Prekmurju, saj bo štirikilovatna sončna elektrarna proizvedla 13,7 kWh elektrike in tako omogočila delovanje vseh naprav povprečnega gospodinjstva ter hladilnika, zamrzovalnika in razsvetljave. Pokritih bo 126 odstotkov potreb.

V Novem mestu bo sonca dovolj za 12,8 kWh oziroma za 117 odstotkov vseh potreb gospodinjstva. Delovale bodo vse naprave ter pomivalni stroj, stanje pripravljenosti in razsvetljava. V Mariboru in Ljubljani bo pokritih 111 oziroma 105 odstotkov potreb povprečnega gospodinjstva. Na Obali pa 102 odstotka.

Tudi zbiralniki sončne toplote, veliki po šest kvadratnih metrov, bodo lahko danes dovolj segreli 80- in 140-litrski zalogovnik vode. Dvestolitrskega bojlerja ne bodo mogli ogreti le v Lescah in Novi Gorici.