Deloindom: Leto dni po žledu še vedno odpravljamo posledice

Ta konec tedna bo minilo eno leto, odkar je skoraj vso Slovenijo zajel ledeni oklep, ki je povzročil precej škode in nevšečnosti.

Objavljeno
29. januar 2015 15.05
Ba. P., Deloindom
Ba. P., Deloindom

Dolgotrajni izpad električne energije ter prekinjene telekomunikacijske in prometne poti so ohromile življenje po državi, nekatera območja so bila dlje časa odrezana od sveta, posledice žledoloma pa so bile katastrofalne, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ujma, kakršne ne pomnijo niti najstarejši prebivalci, je prizadela večji del države, od skupaj 429 milijonov evrov pa je skoraj polovica škode nastala v gozdovih in na gozdnih cestah. Prizadetih je bila več kot polovica slovenskih gozdov in poškodovanih približno devet milijonov kubičnih metrov lesa oziroma 25 milijonov dreves, ki jih je treba posekati.
Na elektroenergetski infrastrukturi je bilo škode za 80,5 milijona evrov, na več deset milijonov evrov je bila ocenjena tudi škoda v gospodarstvu, na železniški infrastrukturi in vodotokih. Za več milijonov evrov škode je bilo na nepremičninah, državnih cestah in kulturni dediščini.

Sanacija marsikje še ni končana. Med tistimi, ki jih čaka še veliko dela, je Zavod za gozdove Slovenije, kjer so do zdaj posekali približno 40 odstotkov poškodovanega lesa, nadaljujejo pa tudi poostren nadzor nad podlubniki. Nevarnost, da se ob ugodnih vremenskih razmerah spomladi preveč namnožijo, je namreč zelo velika.

Več o sanaciji gozdov in elektroomrežja preberite na www.deloindom.si.