Dvigajoča se morska gladina bo prizadela precej več ljudi, kot so menili do zdaj

Do konca stoletja bi lahko bila pod vodo območja, ki jih zdaj naseljuje okoli 200 milijonov ljudi.
Fotografija: Foto Johannes Eisele Afp
Odpri galerijo
Foto Johannes Eisele Afp

Trikrat več ljudi, kot so menili do zdaj, bo prizadetih zaradi dvigovanja morske gladine, kar je ena izmed posledic podnebnih sprememb, kaže najnovejša študija ameriške neprofitne organizacije Climate Central.

V znanstvenem članku, objavljenem v reviji Nature Communications, avtorji navajajo, da bodo do leta 2050 vsaj enkrat letno poplavljena območja, kjer skupno živi okoli 300 milijonov ljudi, če ne bomo obrzdali toplogrednih izpustov in okrepili zaščitne ukrepe na obalah. Do zdaj so različne študije ocenjevale, da bo zaradi dviga morske gladine prizadetih okoli 80 milijonov ljudi.

Do nove številke so prišli z novimi sofisticiranimi topografskimi zemljevidi različnih obal po vsem svetu. Prejšnji modeli so uporabljali satelitske podatke, ki so podcenjevali višino obale zaradi napak, ki so se pojavile zaradi višin stavb in dreves. Nova študija je upoštevala te razlike.

Rezultati so močno presenetili tudi same raziskovalce. »Študija kaže, da bodo podnebne spremembe preoblikovale mesta, gospodarstva in obale še za časa našega življenja,« je poudaril vodja raziskave Scott Kulp.

Najbolj bo na udaru Azija. Zelo prizadeti bodo prebivalci Bangladeša, Indije, Tajske in Kitajske. Dvig morske gladine se že močno čuti v Indoneziji, kjer se med drugim potaplja prestolnica Džakarta.

Po najhujšem scenariju, ki predvideva taljenje večjega dela Antarktike, bi lahko bilo do leta 2100 prizadetih kar 640 milijonov ljudi. Do konca stoletja bi lahko bila pod vodo območja, ki jih zdaj naseljuje okoli 200 milijonov ljudi.

Komentarji: