Eksplozije kemikalij ogrožajo 15.000 ljudi

Več eksplozij in požar v skladišču kemikalij na Kitajskem ni zahtevalo neposrednih žrtev.

Objavljeno
23. april 2016 17.09
CHINA-BLAST/
B. T., STA
B. T., STA

Peking - V skladišču kemikalij in drugih nevarnih snovi v kraju Jingjiang na vzhodu Kitajske je v petek prišlo do več eksplozij in požara, ki so ga gasilci medtem sicer že ukrotili, a je zaradi te nesreče zdaj ogroženih najmanj 15.000 ljudi.

Požar je v skladišču divjal kar 16 ur, preden so ga danes zjutraj pogasili. Nesreča po dosedanjih podatkih sicer ni terjala nobenih žrtev, vendar je močno ogrozila okolje.

Kot je opozorila okoljevarstvena organizacija Greenpeace, živi v petkilometrskem pasu okoli spornega skladišča najmanj 15.000 ljudi, v bližini pa sta tudi dve vodni zajetji in tri ekološko zaščitena območja.

V tem skladišču, ki je postavljeno zraven reke Yangtze, je bilo shranjenih do 56 različnih vrst kemikalij, ki so bile tudi po kitajskih uredbah označene za nevarne. Kot je opozoril Greenpeace, gre za »nov primer skrb zbujajočega pomanjkanja nadzora in upravljanja kitajske kemične industrije«.

Nesreča v Jingjiangu je spomnila tudi na nesrečo v Tianjinu avgusta lani, ko je eksplodiralo v tamkajšnjem skladišču kemikalij. Pri tem je bilo ubitih 165 ljudi.