Evropska okoljska agencija išče fotografe

Vsi državljani so povabljeni, cilj je povečanje zavedanja o vplivu naše proizvodnje in porabe na okolje.
Fotografija: Kako pride hrana na krožnike? Trajnostno? FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Kako pride hrana na krožnike? Trajnostno? FOTO: Tadej Regent/Delo

Načini, kako proizvajamo in porabljamo hrano in energijo ter kako premikamo ljudi in tovor, imajo velik vpliv na naše okolje, podnebje in zdravje, pravijo v Evropski okoljski agenciji (EEA). Zato so začeli z novim fotografskim tekmovanjem Trajnostno vaše (Sustainably Yours), k sodelovanju pa vabijo vse državljane, stare 18 ali več let. Fotografije naj zajemajo bodisi težave bodisi priložnosti pri proizvodnji hrane, energije in v mobilnosti.

Fotografsko tekmovanje Sustainably Yours cilja na to, da bodo državljani dobili nov vpogled v okoljske in podnebne posledice pridobivanja hrane, energije in prometa. »To je vaša priložnost, da izkažete svoj fotografski talent in imate besedo v družbeni debati, kako bi naše družbe postale bolj trajnostne,« pravijo v EEA.


Hrana, energija, mobilnost


Za sodelovanje, kot dodajajo, zgolj pošljite svoje najboljše fotografije do 15. maja letos. Teme so trajnostna hrana, trajnostna energija in trajnostna mobilnost.

Prva je učinkovita raba, nato pa čista proizvodnja energije. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
Prva je učinkovita raba, nato pa čista proizvodnja energije. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo


Pri hrani v EEA sprašujejo, ali lahko fotografirate trajnostno hrano ali pa tako, ki to nikakor ni. Druga možnost je fotografija pridelave hrane ali poti do naših krožnikov. Dobrodošle so tudi rešitve, s katerimi bi naš prehrambni sistem postal bolj trajnosten.

Energijo porabljamo za vse, od ogrevanja domov do proizvodnje izdelkov, pa tudi za prevoz vsega okrog in za polnjenje naših vozil. Od fotografov v EEA pričakujejo, da bodo prikazali našo odvisnost od energije, radi pa bi tudi prikaz, kako lahko energijo pridobimo brez negativnih posledic za okolje in podnebje. Kaj nas ustavlja, bi še radi izvedeli v EEA.

V šolo, na delo, na obiske k družini in prijateljem, na počitnice, kjer odkrivamo nova okolja, vse to je mobilnost. Poleg tega prevažamo vse, kar porabljamo. Od zgoščenih mest do učinkovitih motorjev in čistih goriv, kaj so ovire in priložnosti za trajnostno mobilnost?

Je rešitev za mobilnost elektrika ali kaj drugega? FOTO: Jure Eržen/Delo
Je rešitev za mobilnost elektrika ali kaj drugega? FOTO: Jure Eržen/Delo


Po tisočak najboljšim


Tekmovanje je odprto tako za članice EEA in države zahodnega Balkana. Vsi sodelujoči morajo biti stari vsaj 18 let. Vsa druga pravila in navodila so na spletni strani EEA. Zmagovalci vsake od treh kategorij bodo dobili po 1000 evrov denarne nagrade. EEA bo podelila tudi posebno nagrado za mlade fotografe. Nagrado bo dobila tudi fotografija po izboru bralcev, ki bodo glasovali po spletu. EEA bo zmagovalce objavila junija.
 

Preberite še:

Komentarji: