EU podaljšala dovoljenje glifosatu za pet let

Odločilni glas za predlog evropske komisije dala Nemčija.

Objavljeno
27. november 2017 16.55
BELGIUM-EU-ENVIRONMENT-GLYPHOSATE
M. P. V., AFP
M. P. V., AFP

Članice EU so danes po več spodletelih poskusih dosegle dogovor za podaljšanje dovoljenja za prodajo herbicida glifosata za pet let. Ključno vlogo pri odločitvi je imela Nemčija, ki je dolgo nasprotovala ponovni odobritvi glifosata, zdaj pa je po oceni evropskih uradnikov prenehala dvomiti vanj, poroča tiskovna agencija AFP. Vendar v Berlinu glifosatu niso dali enotne podpore. Ministrica za okolje iz stranke socialnih demokratov Barbara Hendricks je obtožila konservativno unijo CDU/CSU kanclerke Angele Merkel, da je sprejela odločitev brez odobritve okoljskega ministrstva.

V podporo predlogu Evropske komisije za petletno podaljšanje dovoljenja spornemu glifosatu, ki ga je Mednarodna agencija za raziskave raka Iarc označila za domnevno rakotvornega, je glasovalo 18 od 28 članic EU, devet članic vključno s Francijo je glasovalo proti predlogu komisije, ena članica pa se je glasovanja vzdržala. Odločitev za nadaljnjo petletno uporabo herbicida v EU je bila tesna, saj 18 držav podpornic predstavlja 65,7 odstotka vseh prebivalcev v EU, za uspešnost glasovanja pa je bil potreben »da« 16 držav, ki predstavljajo 65 odstotkov evropskega
prebivalstva. Sodeč po prvih odzivih je takšen razplet ugodnejši za zagovornike glifosata, saj bi države članice lahko predlagale tudi skrajšanje dovoljenja na manj kot pet let, za kar si vseskozi prizadeva Francija.

»Današnje glasovanje kaže, da s skupno voljo lahko sprejmemo kolektivno odgovornost za sprejetje odločitve,« je rezultat glasovanja komentiral evropski komisar za zdravje in varno hrano »Vytenis Andriukaitis«.

Glifosat je najpogosteje uporabljen herbicid v kmetijstvu, gozdarstvu in vrtnarstvu. Na trgu je od leta 1974, njegov glavni proizvajalec pa je podjetje Monsanto. Nesoglasja o glifosatu se vlečejo že od junija 2015, ko ga je Iarc nekaj mesecev pred potekom licence za prodajo v EU razvrstila med snovi, ki domnevno povzročajo raka. Evropska komisija je zaradi številnih protestov nevladnih organizacij namesto samodejnega podaljšanja dovoljenja za naslednjih 15 let predlagala njegovo podaljšanje za pet let, glasovanje o predlogu pa prepustila državam članicam.

Na glasovanju pred dvema tednoma niso dosegle potrebne večine za opredelitev do predloga Evropske komisije. Zanj je glasovalo 14 od 28 članic. Nemčija, ki se je tedaj intenzivno ukvarjala s sestavljanjem koalicije po zveznih volitvah, se je glasovanja vzdržala, danes pa si je Berlin premislil po tem, ko je prejel zagotovila, da uporaba glifosata ne bo vplivala na dobrobit živali in da bo prepovedana nepoklicna uporaba, je za AFP povedal neimenovani diplomat. Drugače kot nazadnje so glasovale tudi Poljska, Bolgarija in Romunija, ki so bile sprva proti predlogu komisije; želele so podaljšanje dovoljenja glifosatu za daljše obdobje.


Protestnik v Bruslju. Foto: Reuters

Tudi Slovenija za

Na kmetijskem ministrstvu so potrdili, da je danes tudi Slovenija glasovala za. To je v skladu z usklajenim stališčem ministrstev za kmetijstvo, okolje in zdravje, da je treba glifosat prepovedati ob prehodnem obdobju od treh do petih let, da se kmetijstvo lahko prilagodi novim razmeram.

Večina glifosata v Sloveniji se sicer uporablja na nekmetijskih površinah, na katerih bo Slovenija njegovo uporabo samostojno prepovedala brez prehodnega obdobja, je pred nekaj tedni v Bruslju pojasnil kmetijski minister Dejan Židan.

Vlada se je opredelila tudi za zmanjšanje vseh fitofarmacevtskih sredstev v kmetijski proizvodnji, še izpostavljajo na kmetijskem ministrstvu, kjer pripravljajo nabor ukrepov. Po poročanju STA med drugim predvidevajo prepoved rabe herbicidov na vseh javnih površinah, omejevanje dostopnosti do fitofarmacevtskih sredstev za neprofesionalne uporabnike in vlaganje v razvoj alternativnih metod zatiranja škodljivih organizmov. Vse dejavnosti v povezavi s tem bo ministrstvo predstavilo na novinarski konferenci, načrtovani v začetku decembra.

Odločitev EU o glifosatu je v Sloveniji pomembna za podjetje Albaugh TKI iz Rač, saj glifosat predstavlja velik delež njegove proizvodnje. V podjetju sicer trdijo, da so napadi na ta herbicid neutemeljeni. Predstavniki Evropskega združenja kmetov (COPA) in Evropskega združenja kmetijskih zadrug (COGECA) so podaljšanju dovoljenja glifosatu sprejeli z olajšanjem, hkrati pa obžalujejo, da dovoljenje ni bilo podaljšano za polnih 15 let, saj po njihovem mnenju o varnosti glifosata govori dovolj močnih znanstvenih dokazov evropskih agencij.

Odziv Greenpeacea

Na odločitev članic EU se je odzvala tudi okoljevarstvena organizacija Greenpeace. Prepričana je, da so se »tisti, ki bi nas morali varovati pred nevarnimi pesticidi, izneverili zaupanju Evropejcev«.

Evropska komisija in večina vlad članic unije se je po navedbah Greenpeacea odločila, da ignorira opozorila neodvisnih znanstvenikov in peticijo s pozivom k prepovedi glifosata, ki jo je podpisalo več kot milijon ljudi. »Grožnje s tožbami velikih podjetij jih očitno skrbijo bolj kot zdravje ljudi in okolje,« so po poročanju STA še opozorili v okoljevarstveni organizaciji in ocenili, da načrti komisije temeljijo na pomanjkljivih ocenah tveganj za zdravje.