Evropski poslanci podprli prepoved slamic in plastičnih krožnikov

Od leta 2021 bodo plastični izdelki za enkratno uporabo preteklost.
Fotografija: Plastične slamice bodo v Evropi kmalu postale preteklost. FOTO: Barbara Woike/AP
Odpri galerijo
Plastične slamice bodo v Evropi kmalu postale preteklost. FOTO: Barbara Woike/AP

Evropski poslanci so podprli direktivo o zmanjšanju vpliva plastike za enkratno uporabo. To pomeni, da bodo od leta 2021 prepovedani plastični krožniki, pribor in slamice. Ta plastika prestavlja  več kot 70 odstotkov odpadkov v morjih. Direktivo je podprlo 571 poslancev, 53 jih je bilo proti, 34 se jih je vzdržalo.



Direktiva hkrati zahteva, da do leta 2050 vsa plastična embalaža, ki nima namena ohranjanja higiene, nadomesti ali okolju prijazna embalaža oziroma embalaža iz že recikliranih izdelkov. Direktiva je naslovila tudi problematiko »biološko razgradljive« plastike, ki se v resnici le razdrobi v mikroplastiko.



»Na svetu se vsako minuto proda več kot milijon plastenk in tudi to je dokaz, da je plastika postala vsakdan našega življenja. Plastika je ubijalec naše prihodnosti in moramo se zavedati, da bo do leta 2050, če ne bomo spremenili nič, v morju več plastike kot rib. Ta plastika prodira povsod, tudi v hrano, uničuje in ubija živali, našli so jo celo v človeškem telesu, kar je najbolj zgovoren dokaz, da je takojšnje in odločno ukrepanje nujno,« je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu povedal evropski poslanec Igor Šoltes.

»Tudi mikroplastika, ki je posledica toliko odvržene plastike, resno ogroža naš planet. Zavedati se moramo, da obstajajo alternative in da je boj proti plastiki za enkratno uporabo tudi priložnost za gospodarstvo in nova delovna mesta, samo zganiti se moramo pravočasno in sredstva vložiti tudi v raziskave, kako čim prej in učinkovito do tega cilja, da naredimo stop plastiki,« je v svojem govoru še poudaril Šoltes. 
 

Preberite še:

Komentarji: