Geotermalna voda za vzgojo orhidej

Kotiček tropskega pragozda v 1500 kvadratnih metrov »džungle« z več kot 1000 primerkov približno 400 rastlinskih vrst.

Objavljeno
03. november 2016 17.55
Mladi novinarji DOŠ Dobrovnik
Mladi novinarji DOŠ Dobrovnik

Člani Mladih novinarjev DOŠ Dobrovnik smo se odpravili v Ocean Orchids, kjer skrbijo za okolje in želijo prihodnjim generacijam zapustiti lepo dediščino. V vasi Dobrovnik, na kraju, ki ga je pred nekaj milijoni let pokrivalo Panonsko morje, so zgradili tropski rastlinjak.

Ob njem so zvrtali geotermalno vrtino, globoko 1500 metrov, ki zagotavlja vodo za ogrevanje rastlinjaka in omogoča uspešno rast tropskih rastlin. Ob izviru ima voda 60 stopinj Celzija. Teče skozi cevi, ki ogrevajo rastlinjak in tropski vrt. 30 kilometrov cevi je na tleh, 85 kilometrov pa v zraku. Stalna temperatura je približno 30 stopinj Celzija. Sledijo poslovnemu načrtu, ki črpa 85 odstotkov geotermalne energije za potrebe ogrevanja rastlinjaka.

Po tropskem vrtu nas je popeljal Andrej Vršič. Zelo prijazno nam je povedal veliko zanimivega. Ko je v prostoru presvetlo, se zavese avtomatsko zaprejo, ko pa je pretemno, se odprejo. Tudi vlažnost zraka je avtomatizirana. Ob prenizki vlagi se vklopijo pršilci. V vrtu lahko poleg številnih botaničnih vrst orhidej občudujete zanimive tropske in subtropske rastline z vsega sveta. V šest metrov visokem objektu smo od blizu videli številne rastline, katerih sadeže poznate iz vašega vsakdana: banane, papajo, mango, taro, avokado, vaniljo, ananas, ilang, ingver, karambolo in številne druge.

Izvedeli smo tudi, da so orhideje vrste vanilja edine užitne. Poskusili jih nismo, smo pa poželjivo gledali banane in papajo, ki bodo zrele čez nekaj dni. Našo pozornost so pritegnile še mesojede rastline, kava, poper in tako imenovana »zelena stena«. Obsežna zbirka živopisanih flamingovcev (Anthurium), velikanske praproti in nenavadne vzpenjavke pa so nas popolnoma očarale. K pravemu tropskemu vzdušju je prispevalo tudi oglašanje tropskih ptičev (iz zvočnikov seveda).

Iz vrta smo pokukali v proizvodnjo, kjer vsak dan zacveti približno 4000 orhidej. Na leto tu vzgojijo 2.000.000 cvetočih orhidej. Njihov način vzgoje orhidej ima najmanjši ogljični odtis v Evropi.

Iz tropskega vrta smo se odpravili še k Marjanu Kardinarju, županu naše občine, in ga povprašali o tem, kakšne vizije ima občina v prihodnje glede uporabe geotermalne energije oziroma vode nasploh. »Občina Dobrovnik z geografsko lego že sama po sebi daje možnosti, da postajamo okolje naravnih zelenih energij. Energijo in vodo želimo strogo varovati in jo istočasno racionalno izkoriščati. Uspelo nam je, da z geotermalno vodo vzgajamo orhideje. Sončne žarke in zeleno biomaso pretvarjamo v zeleno električno energijo. Območje Bukovniškega jezera nam daje naravne zemeljske energije, z zdravilno Vidovo vodo pa se osvežiš in si nabiraš novih moči. Vse energije želimo združiti in povezati tako, da nam bodo dale možnost za ogrevanje ali ohlajanje ter pogon novih moči,« nam je povedal župan.

Pomirjeni smo se vrnili v šolo. Geotermalna voda je naša prihodnost. Pogrešamo še kakšno dobro termalno kopališče ali pa jezero s toplo vodo.

Besedilo in foto Mladi novinarji DOŠ Dobrovnik