Janez Potočnik v Združenih narodih

Pomagal bo upravljati enega najuglednejših znanstvenih in strokovnih forumov na področju upravljanja naravnih virov.
Objavljeno
11. november 2014 09.26
Prihodnost evrope - predavanje in debata z evropskim poslancem Janezom Potočnikom. V Ljubljani 9.5.2013
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA

Ljubljana − Zdaj že nekdanji evropski komisar za okolje Janez Potočnik je postal eden izmed predsednikov Mednarodnega foruma za upravljanje virov (IRP), ki deluje v okviru Okoljskega programa Združenih narodov (UNEP), poroča Žurnal24.

IRP (International Resource Panel) je eden najuglednejših strokovnih in znanstvenih forumov s področja upravljanja naravnih virov, ki je bil ustanovljen leta 2007, da bi ljudi vodil od prevelike porabe, odpadkov in ekološke škode do bolj trajnostne prihodnosti.

Potočnik bo v IRP nasledil uglednega profesorja Ernsta Ulricha von Weizsäckerja.

Kot je Unep objavil na svojo spletni strani, pozdravljajo imenovanje Potočnika. Izvršni direktor Unepa Achim Steiner je ob tem zapisal, da z »velikim zadovoljstvom pozdravlja Janeza Potočnika v IRP«.

»Gospod Potočnik prinaša panelu veliko znanja in izkušenj. Kot evropski komisar za okolje od leta 2010 se je Potočnik osredotočil na politike, ki prispevajo k ohranjanju naravne dediščine in hkrati vzpodbujajo rast. Uspelo mu je tudi ohraniti okolje visoko na politični agendi«, je poudaril Steiner.

Potočnik je poudaril, da imenovanje na mesto sopredsednika IRP razume kot priznanje za dosedanje delo na področju učinkovitega ravnanja z viri in uvajanja zelenega gospodarstva nasploh.

»Gre za častno, neplačano funkcijo, ki, podobno kot IPCC (ta združuje vodilne svetovne strokovnjake na področju klimatologije), združuje vodilne svetovne strokovnjake na področju odgovornega ravnanja z viri. Panel je vez med stroko in politiko in vsebinsko združuje obe področji, za kateri sem bil odgovoren v dveh mandatih v Evropski komisiji«, je še zapisal Potočnik.

Ob tem izrazil željo, da bi delo IRP postalo bolje prepoznavno tudi v širši javnosti in da bi s svojimi sporočili in priporočili odločilno vplivalo na oblikovanje odgovornih, trajnostno naravnanih politik.

»Želim si torej, da bi bil naš glas slišan in tako močan, da ga pri oblikovanju politik ne bi mogli preslišati«, je še dejal bivši evropski komisar.

IRP pa ni edini, kjer bo poslej deloval Potočnik. Sprejel je mesto predsedujočega Forumu za prihodnost kmetijstva (FFA). Delo FFA podpira Fundacija RISE za promocijo trajnostnega, mednarodno konkurenčnega podeželskega gospodarstva. Potočnik se je foruma aktivno udeleževal že vsa leta, ko je bil evropski komisar za okolje.

Potočnik je bil tudi predlagan za člana Rimskega kluba, sprejel pa je tudi mesto v svetovalnem odboru EPC (European Policy Center), ki je eden od vodilnih think-tankov v Bruslju, je še povedal.

Desetletje pri evropski komisiji

Ropova vlada ga je predlagala kot slovenskega komisarja v zadnjem delu mandata evropske komisije med majem in oktobrom 2004. Romano Prodi mu je dodelil funkcijo komisarja za širitev EU, ki jo je opravljal skupaj z Nemcem Günterjem Verheugnom. Komisar je ostal tudi v sestavi prve evropske komisije pod vodstvom Joséja Durãa Barrosa, pristojnega za znanost in raziskave, v sestavi druge Barrosove komisije pa je bil potrjen kot evropski komisar za okolje.

Bil je torej član treh evropskih komisij, služil je dvema šefoma evropske komisije in kot minister dvema predsednikoma slovenskih vlad.

Leta 2002 mu je Delovo uredništvo podelilo naziv osebnost leta. V Bruslju je deloval od leta 2004. Ves čas je na vrhu lestvic osebnosti, ki so vredne zaupanja.