Kitajska znova proizvaja ozonu nevaren plin CFC-11

Za Kitajsko se očitno po trgovinski fronti odpira še okoljska. 
Fotografija: Ozonska luknja še ni povsem zaceljena. FOTO: Nasa
Odpri galerijo
Ozonska luknja še ni povsem zaceljena. FOTO: Nasa

V študiji, objavljeni v znanstveni reviji Nature, so izsledili vir ozonu škodljivega plina CFC-11. Znanstveniki so mu sledili do severovzhodne Kitajske, kjer ga v nasprotju z mednarodnimi zakoni proizvajajo in uporabljajo. Triklorofluoroogljikovodik ali skrajšano CFC-11 je po montrealskem protokolu, sprejetem leta 1987, prepovedan od leta 2010, pred tem so ga množično uporabljali za penasto izolacijo za hladilnike in stavbe. A plin je eden najbolj škodljivih za Zemljino zaščitno plast in je tako sokrivec za nastajanje ozonske luknje v stratosferi nad južno poloblo.



Maja lani so znanstveniki sporočili, da so zaznali povečane koncentracije plina, in sicer na merilnih postajah na Havajih. Izviral je iz vzhodne Azije, kasneje so strokovnjaki mednarodne agencije za okolje vir zožili na Kitajsko. V novi študiji, objavljeni te dni, pa znanstveniki ugotavljajo, da več kot polovica povečanih koncentracij CFC-11 – to je okoli sedem tisoč ton letno – od leta 2013 izvira iz kitajskih provinc Shandong in Habei.

Vodja študije Matthew Rigby z britanske univerze v Bristolu je pojasnil, da so štiri skupine analizirale atmosferske tokove, ki so nevarni plin prinesli na merilne postaje v Južni Koreji in na Japonskem. Vse skupine so prišle do istega sklepa.

Znanstveniki so postali sumničavi, ko se je ustavil trend padanja koncentracij CFC-11. Do leta 2012 je koncentracija padala za okoli 0,8 odstotka letno, padanje pa se je upočasnilo v prvi polovici leta 2013. To so lahko razložili le tako, da očitno nekje plin znova nastaja.

Znanstveniki v študiji niso ugotovili, za kaj uporabljajo plin, lanski izsledki pa so govorili, da ga uporabljajo predvsem v gradbeništvu.

Ne glede na to v reviji Nature navajajo, da bo to nova točka spora s Kitajsko, ki je sicer podpisnica montrealskega protokola, s katerim je svet (uspešno) zaščitil ozon. Lani novembra je potekalo srečanje v okviru protokola, na katerem so bili tudi kitajski predstavniki. Ti so zagotovili, da so že odkrili nekaj nelegalne uporabe plina, a ni jasno, ali bo Kitajski uspelo zajeziti težavo, še pišejo v Nature.

Komentarji: