Krčenje amazonskega pragozda se je na letni ravni povečalo za 40 odstotkov  

Samo v juliju se je v primerjavi z istim obdobjem lani krčenje zvišalo za 278 odstotkov.

Objavljeno
07. avgust 2019 10.07
Posodobljeno
07. avgust 2019 10.20
Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je satelitske podatke o izsekavanju pragozda označil za laži. FOTO: Raphael Alves/AFP
Be. B.
Be. B.
Po tem, ko so pred dnevi odpustili vodjo brazilske vladne agencije, ki je opozarjal na bistveno povišano stopnjo deforestacije amazonskega pragozda, saj se je spustil v javni spor z desničarskim brazilskim predsednikom Jairjem Bolsonarom, je v torek inštitut objavil skrb vzbujajoče rezultate.

Krčenje brazilskega amazonskega pragozda se je v letošnjem juliju v primerjavi z lanskim povečalo za 278 odstotkov, kažejo uradni podatki, ki jih je v torek objavil vladni inštitut, ki je bil vpleten v omenjeni prepir z Bolsonarom, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Podatki brazilskega inštituta za raziskave (INPE) namreč kažejo, da je v mesecu dni izginilo okoli 2250 kvadratnih kilometrov pragozda, junija letos je bilo sicer izgubljenega 769,1 kvadratnega kilometra gozda, medtem ko so lani junija izsekali 488,4 kvadratnega kilometra gozda. Krčenje amazonskega pragozda se je tako v juniju povečalo za 88 odstotkov.

Podatki kažejo, da se je obseg krčenja pragozda v obdobju dvanajstih mesecih zvišal za 40 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem pred enim letom.

image
FOTO: Reuters


Brazilski predsednik, 'dvomljivec' o podnebnih spremembah, in njegov minister za okolje Ricardo Salles sta pred tem obtožila INPE, da so objavili zavajajoče podatke. Trdila sta, da številke ne kažejo resničnega stanja ter škodijo ugledu inštituta in države.

Okoljevarstveniki so sicer že ob prihodu Bolsonara na oblast opozarjali na njegove sporne načrte, saj je že med kampanjo postavljal v ospredje gospodarski potencial Amazonije.

image
Okoljevarstveniki so ob prihodu Bolsonara na oblast opozarjali na njegove sporne načrte, saj je že med kampanjo postavljal v ospredje gospodarski potencial Amazonije. FOTO: Carl De Souza/AFP