Krivolovca na Koroškem ubila zavarovano sovo uharico

Pri nas gnezdi le okoli sto parov velikih uharic.
Fotografija: Velika uharica FOTO: Tomaž Mihelič 
Odpri galerijo
Velika uharica FOTO: Tomaž Mihelič 

Dan pred božičem sta dva lovca Lovske družine Mislinja na krut način ubila zavarovano sovo veliko uharico (Bubo bubo), so sporočili iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). Primer so prijavili policiji, Zavodu za gozdove Slovenije in Lovski družini Mislinja. Po navedbah društva sta krivolovca sovo najprej ustrelila z zračno puško, pokončala pa sta jo s palico.

»Brezvestna lovca sta s tem krutim dejanjem kršila 342. člen kazenskega zakonika, kjer je takšno dejanje opredeljeno kot kaznivo dejanje, za kar je zagrožena denarna kazen ali zapor do dveh let. Lovca sta kršila tudi uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah ter zakon o ohranjanju narave,« so pojasnili v društvu.

Velika uharica je naša največja sova, ki čez krila meri do 180 cm. V Sloveniji je maloštevilna, pri nas gnezdi okoli sto parov, zato je vsak ubit osebek velika izguba za vrsto.

»V Sloveniji vlagamo veliko napora v varstvo te redke vrste. V akciji Varuhi velike uharice sodeluje veliko srčnih ljudi, ki individualno skrbijo za varstvo njenih gnezdišč po vsej Sloveniji, zato nas tak dogodek še toliko bolj potre. Škoda je, da bi se pozitivna dejanja, ki jih lahko človek naredi za naravo, izničila na tak način,« je poudaril Tomaž Mihelič, vodja kampanje Varuhi velike uharice pri DOPPS.

Preberite še:

Komentarji: