Led na Grenlandiji se tali hitreje, kot so znanstveniki predvidevali do zdaj

Trenutno gledamo ledeno ploščo na točki preloma, pravijo znanstveniki.
Fotografija: Led na Grenlandiji se tali vse hitreje. FOTO: Lucas Jackson/Reuters
Odpri galerijo
Led na Grenlandiji se tali vse hitreje. FOTO: Lucas Jackson/Reuters

Led na Grenlandiji se tali hitreje od prejšnjih predvidevanj. Hitrost taljenja se je v desetih letih od 2003 do 2013 pospešila za kar štirikrat, ugotavlja nova študija, objavljena v zborniku ameriške nacionalne akademije znanosti (PNAS). »Med tem ko je leta 2003 izginili 111 kubičnih kilometrov ledu na leto, je deset let kasneje številka skoraj štirikrat večja, in sicer 428 kubičnih kilometrov,« so sporočili z danske tehnične univerze (DTU). Taljenje ledu je posledica globalnega segrevanja.

Študija ugotavlja taljenje ledu po celotnem otoku in ne le na nekaterih ledenikih. »Obstajajo očitne in presenetljive spremembe v vzorcih taljenja ledu,« je dejal profesor na danski univerzi Shfaquat Abbas Khan. Do zdaj so pospešeno taljenje opažali na ledenikih na severozahodu in jugovzhodu otoka. Večino izgube v omenjenem obdobju pa so zaznali na jugozahodni regiji, kjer večjih ledenikov ni. »Izgube ledu nismo mogli pripisati ledenikom, saj jih tam pač ni tako veliko,« je poudaril glavni avtor znanstvene objave Michael Bevis, profesor geodinamike na univerzi v Ohiu. Gre torej za taljenje ledu v notranjosti otoka, kar se steka v reke, ki vodijo v morje.

»Vedeli smo, da imamo velik problem v izgubi ledu na nekaterih največjih ledenikih. Zdaj pa prepoznavamo drugi resen problem: ogromno ledu izginja z ledene plošče. Trenutno gledamo ledeno ploščo na točki preloma,« je poudaril Bevis. Zdaj lahko preprečujemo in ukrepamo le pred nadaljnjimi posledicami podnebnih sprememb, enostavno prepozno je, da posledic ne bi bilo, je še dejal profesor. Grenlandska ledena plošča je debela do tri kilometre in vsebuje dovolj vode, da bi se globalna gladina morja dvignila za šest metrov.

Taljenje ledu je posledica višjih površinskih temperatur in dejstva, da je led vse bolj v stiku s toplejšo tekočo vodo. Ob nadaljnjem dvigovanju temperatur, bomo priča tudi vse hitrejšemu taljenju, je še prepričan Khan. Gladina morja se je v povprečju v 20. stoletju dvignila za okoli 20 centimetrov, trenutno se gladina dviga za 3,3 milimetre na leto.



Komentarji: