Ljubljana bo danes najbolj obsijana, jutri pa Novo mesto

Sončne elektrarne bodo čez vikend proizvedle dovolj elektrike za potrebe povprečnega gospodinjstva. Danes je bo dovolj celo za dve.

Objavljeno
22. julij 2016 17.00
tlo vojnik
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin

Ljubljana – Poletje nas razveseljuje z lepim sončnim vremenom, kar je dobro za tiste, ki uživajo na počitnicah, pa tudi za proizvodnjo elektrike iz sonca. Elektrarne bodo čez vikend proizvedle dovolj elektrike za potrebe povprečnega gospodinjstva. Danes je bo dovolj celo za dve, medtem ko bo jutri proizvodnja manjša.

Po napovedi EnergizAIR bo danes največ elektrike proizvedla štirikilovatna elektrarna v Ljubljani, 19,8 kilovatnih ur (kWh), kar bo zadostovalo za vse naprave dveh povprečnih gospodinjstev, razen zamrzovalnika, malih gospodinjskih aparatov in štedilnika. Novo mesto je drugo po vrsti po proizvodnji. Z 19,2 kWh bo mogoče poganjati vse naprave dveh povprečnih gospodinjstev, razen hladilnika, zamrzovalnika in razsvetljave. Z energijo iz sonca bodo v Murski Soboti, Mariboru in Lescah lahko pokrili 174 oziroma 173 odstotkov vseh potreb povprečnega gospodinjstva. Na Primorskem bo elektrike malo manj, saj bodo elektrarne v Portorožu proizvedle 17,2 kWh, v Novi Gorici pa 16,9 kWh.

Zbiralniki sončne toplote, veliki po šest kvadratnih metrov, bodo danes dovolj segreli 80-,140- in 200-litrski zalogovnik vode.

Napovedano poslabšanje vremena bo vplivalo tudi na proizvodnjo sončne elektrike. Največ je bo tokrat v Novem mestu, kjer bo štirikilovatna sončna elektrarna proizvedla 17 kWh, kar bo dovolj za vse naprave dveh povprečnih gospodinjstev, razen velikih gospodinjskih aparatov, računalnika in stanja pripravljenosti.

V Ljubljani bo s 16,2 kWh elektrike dovolj za 148 odstotkov vseh potreb povprečnega gospodinjstva oziroma za pogon vseh naprav ter velikih gospodinjskih aparatov, razsvetljave in stanje pripravljenosti.

V Murski Soboti bo sonce poganjalo vse naprave povprečnega gospodinjstva, velike in male gospodinjske aparate ter televizor, sončna elektrarna pa bo proizvedla 15,7 kWh. S 15,3 kWh sledijo Lesce, nato Maribor s 15 kWh, Portorož s 14 kWh in Nova Gorica s 13,5 kWh.

Poslabšanje vremena pa ne bo vplivalo na segrevanje tople vode, saj bodo zbiralniki sončne toplote v vseh opazovanih mestih zbrali dovolj toplote za segrevanje 80-,140- in 200-litrskega bojlerja, le količina bo različna. Segrevanje vode v 200-litrskem na dan prihrani 1,5 litra kurilnega olja, 1,4 kubika plina, 11,8 kWh elektrike ali 2,7 kilograma peletov.