Macron: Naš dom gori (VIDEO)

Brazilski predsednik francoskega kolega obtožuje pridobivanja političnih točk.
Fotografija: FOTO: Ueslei Marcelino Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Ueslei Marcelino Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je požare v Amazonskem pragozdu označil za mednarodno krizo, ki bi morala biti najvišja prioriteta na prihajajočem vrhu voditeljev najmočnejših držav na svetu G7.



»Naš dom gori,« je tvitnil francoski predsednik, ki se je letos že soočil s požarom v rodni deželi. Številni opozarjajo, da je svet (in množica z debelo denarnico) stopil skupaj in v zelo kratkem času zbral na milijone evrov za obnovo pogorele katedrale Notre Dame, tokrat pa se zdi, da svet gleda stran.



d
d
Na zapis francoskega kolega se je že odzval brazilski prvi mož Jair Bolsonaro, ki je Macrona obtožil pridobivanja političnih točk. Dodal je, da Macronov poziv k razpravi na G7 vzbuja napačen kolonialistični miselni ustroj, saj na vrhu ne sodelujejo države, kjer pragozd dejansko leži.

Okoljevarstveniki s prstom kažejo prav na Bolsonara, ki je s prihodom na oblast odprl ključni gozd sveta kmetijstvu in gozdarstvu ter drugi industriji. Izsekavanje se je močno povečalo, ugotavljajo brazilski inštituti.

A brazilski predsednik na drugi strani meni, da so kar nevladne organizacije zanetile požare, da bi se mu maščevale, ker jim je ukinil financiranje iz državnega proračuna. Je pa vsaj priznal, da za te trditve nima dokazov in, kot navaja Reuters, dejal, da so morda krivci tudi kmetje.

Brazilija ni sposobna ukrotiti požarov, je nadaljeval. »Amazonija je večja od Evrope, kako se bomo borili s požari na takem območju. Nimamo virov za kaj takega,« je povedal novinarjem.

Letos so zabeležili že več kot 75.000 požarov v brazilskem pragozdu. V enakem obdobju lani okoli 40.000. Požari lahko naravno vzniknejo v sušnem obdobju, številni pa so namerno podtaknjeni, da bi pospešili deforestacijo za razširitev pašnikov za govedo.

Preberite še:

Komentarji: