Malenkosti gradijo prihodnost

Vsak, ki pobere odpadek ali uporabi do okolja prijazno embalažo, prispeva k lepši prihodnosti.

Objavljeno
05. januar 2017 16.17
Odpadki Šentjakob
Evita Brdnik, OŠ Ob Dravinji
Evita Brdnik, OŠ Ob Dravinji

Odpadki so predmeti, ki jih ne potrebujemo več ali se jih naveličamo. So del našega vsakdanjega življenja. Ljudje nenehno mečemo stran pokvarjeno hrano, steklo, pločevinke, papir, stara oblačila, različne naprave. Med odpadke spadajo tudi bencin, nafta in premog ter kemikalije. Vsi ti odpadki se iz ure v uro, iz dneva v dan in že več desetletij, pravzaprav odkar človek pomni, kopičijo. Ti odpadki nemalokrat pristanejo na območjih, ki zanje niso primerna, v naravi, in slabo vplivajo na okolje, tudi nas. V našem hitrem ritmu vsakdana mnogim ne uspeva ravnati do okolja najbolj prijazno, čeprav bi morali.

Če bolje pomislim, bi se morda zdelo marsikomu neumno truditi se biti »do okolja prijazen«, ko pa bi vsi ostali delali povsem nasprotno. Ne. Vsak posameznik mora začeti pri sebi.

Začnemo lahko s popolnoma preprostimi stvarmi; naslednjič, ko se odpravimo v trgovino, kupimo izdelke v embalaži za večkratno uporabo, plastenko nadomestimo s steklenico, vrečk ne kupujmo, če jih nujno ne potrebujemo, vsekakor pa naj plastične vrečke zamenjajo vsestranske vrečke iz blaga. Odlične so tudi baterije za ponovno polnjenje, saj jih ne zavržemo takoj, kot to naredimo s preostalimi, navadnimi baterijami.

Izdelke, ki jih pogosto uporabljamo, kupimo v večji embalaži, pri izbiri izdelka pa ne glejmo samo na kakovost in ceno tega izdelka, temveč tudi na odpadno embalažo, ki nam jo izdelek sam po uporabi pusti. Doma lahko na poštne nabiralnike nalepimo nalepko, ki prepoveduje vnos vseh nepotrebnih reklamnih materialov, papirnate brisače zamenjajmo s tistimi iz blaga, pisarniškega papirja ne zavrzimo, preden ga ne uporabimo na obeh straneh. Vse stvari, kot so igrače, knjige, obleke in vse druge stvari, za katere se nam zdi, da jih ne potrebujemo več ali pa smo se jih naveličali in so še uporabne, podarimo znancem in prijateljem ali ljudem, ki te stvari potrebujejo.

Embalaža ne sme končati v naravi. Foto Tomi Lombar/Delo

Pomembno je, da se zavedamo, da odpadki lahko v bližnji prihodnosti postanejo ogromen problem, ki se ga morda tukaj v Sloveniji ne zazna toliko kot drugje po svetu. V mnogih slabše razvitih državah prevelike količine odpadkov, ki jih ljudje brezglavo odlagamo v naravo, močno onesnažujejo okolje. V Sloveniji se na srečo trudimo ohraniti našo naravo čim manj onesnaženo in v ta namen vsako leto organiziramo čistilne akcije, ki se jih lahko udeleži prav vsakdo. Ljudje se zberejo in se skupaj sprehodijo po okolici, kar lahko popestri naš vsakdan in je dobro za zdravje. Poleg tega, da ljudje pobirajo odpadke, je to lahko tudi prijetno doživetje.

Vsak, ki torej pobere najmanjši odvržen odpadek v naravo ali naslednjič kupi embalažo, ki se lahko reciklira, naredi malenkost, ki navsezadnje prispeva k lepši prihodnosti za nas, mlade, za celotno človeštvo in navsezadnje za lepši planet. Če vsak prispeva delček svojih zmožnosti za to, nam bo uspelo.