Minister Zajc poskušal pomiriti kmete na Cerkljanskem

Zahtevajo odstranitev vseh volkov iz svojega okolja, okoljski minister Simon Zajc opozoril, da se izredni odstrel lahko odobri le, če je volk na pašniku.
Fotografija: Ustanovitelj »pobude za odstranitev nevarnih zveri« s tega okolja Ivan Mavri je po srečanju povedal, da je njihova glavna zahteva varnost. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Ustanovitelj »pobude za odstranitev nevarnih zveri« s tega okolja Ivan Mavri je po srečanju povedal, da je njihova glavna zahteva varnost. FOTO: Voranc Vogel

Po obisku kmetijske ministrice Aleksandre Pivec pri kmetih na Blokah je kmete na Cerkljanskem, kjer prav tako vre zaradi porasta števila napadov volkov na živino, obiskal okoljski minister Simon Zajc. A tudi njemu jih ni uspelo pomiriti, cerkljanski kmetje zahtevajo odstranitev vseh volkov iz svojega okolja.

Od uveljavitve interventnega zakona o odstrelu medvedov in volkov je bilo ustreljenih 62 medvedov in nobenega volka. Volkulja v občini Loška dolina je bila ustreljena na podlagi odločbe za izredni odstrel.

Obisk ministra z okolje Simona Zajca v Gorenjih Novakih, kjer imajo lokalni kmetje težave z medvedi in volkovi. FOTO: Voranc Vogel
Obisk ministra z okolje Simona Zajca v Gorenjih Novakih, kjer imajo lokalni kmetje težave z medvedi in volkovi. FOTO: Voranc Vogel


Kot je dejal Zajc, je letošnji porast napadov volkov na živino posledica neizvajanja odlokov o odstrelu volkov v zadnjih dveh letih – ti so padli na sodišču –, zaradi česar se je populacija volka povečala. V Sloveniji po Zajčevih besedah živi od 88 do sto volkov.
Volk je teritorialna žival, ko mu zmanjka prostora, odide na druga območja, tako je prišel tudi na Cerkljansko, je dejal Zajc.

Ekipi z okoljskega in kmetijskega ministrstva pripravljata nov odlok o odvzemu medvedov in volkov iz narave za prihodnje leto. Ta bo po njegovih besedah upošteval pripombe upravnega sodišča, ki je razveljavilo prilogo odloka o odvzemu rjavega medveda iz narave in ga vrnilo vladi v ponovno odločanje. »Upam in pričakujem, da bo odlok zdržal,« je komentiral Zajc.

Preberite še: Kmetje bi radi, da bi lovci streljali hitreje 
                     Dobili soglasje za odstrel enega volka
                     Edini preventivni ukrep je odstranitev volka 

Ekipi z obeh ministrstev imata nalogo tudi določiti, kolikšno je tisto število medvedov in volkov, ki zagotavlja ugodno stanje populacij obeh vrst, hkrati pa zmanjšanje pritiska na rejne živali in sobivanje volkov in medvedov s človekom. »Populaciji moramo ohranjati v ugodnem stanju, a tudi na takšni ravni, da je z njima mogoče sobivati,« je poudaril Zajc.

Koliko volkov je na območju med Poreznom, Ratitovcem in Blegošem, ni znano, se je pa minister na podlagi pripovedovanj in fotografij prepričal, da so v teh krajih, kjer volka doslej ni bilo, res prisotni. V tem tednu se je zato razširil monitoring območja, na katerem se spremljajo volkovi.

V Gorenjih Novakih volkovi napadajo govedo. FOTO: Voranc Vogel
V Gorenjih Novakih volkovi napadajo govedo. FOTO: Voranc Vogel


Agencija za okolje je izdala odločbo za izredni odstrel enega volka na Cerkljanskem – po interventnem zakonu odstrel volkov na tem območju ni predviden –, a se ga lahko izvede le, če je volk na pašniku ali v njegovi neposredni bližini. Le tako bi se lahko volkovi ponovno naučili, da se je ljudi treba bati,« je nezadovoljnim kmetom pojasnil Zajc.

Ko se bo odstrel medvedov in volkov po interventnem zakonu izvršil – zakon predvideva odstrel 175 medvedov in 11 volkov –, bo ministrstvo pripravilo osnutek novega odloka; ta je po naših informacijah že pripravljen. »Populacijo za zdaj želimo zajeziti, da se njena številnost ne poveča nad to, ki jo imamo zdaj. Odgovor, kakšno je tisto število, ki je sprejemljivo za nas, ljudi, in kakšno je število medvedov in volkov za ohranjanje ugodnega stanja njunih populacij, pa moramo prepustiti stroki, je znova poudaril minister.

Minister se je danes srečal z županoma občin Žiri in Gorenja vas-Poljane, Antonom Luznarjem in Milanom Čadežem, predstavniki civilne iniciative in oškodovanimi kmeti.

Ustanovitelj »pobude za odstranitev nevarnih zveri« s tega okolja Ivan Mavri je po srečanju povedal, da je njihova glavna zahteva varnost. Ta je namreč zaradi pogostosti napadov volkov na pašne živali in pojavljanja v vaseh sredi dneva zmanjšana. Ministra so seznanili s težavami, vedo pa, da zadeve čez noč ni mogoče urediti. »Ne pristajamo na nobeno drugo izhodišče kot to, da to območje ni območje volka. Volka ne maramo, nočemo, treba ga je spraviti stran.«

Kmetje trdijo, da imajo indice, da so bili volkovi pripeljani v gozd pod Ratitovcem. FOTO: Voranc Vogel 
Kmetje trdijo, da imajo indice, da so bili volkovi pripeljani v gozd pod Ratitovcem. FOTO: Voranc Vogel 


Kmetje na Cerkljanskem trdijo, da imajo indice, da so bili volkovi pripeljani v gozd pod Ratitovcem. Zato so se odločili zbrati dokaze, med drugim so naročili analize DNK. Strokovnjakom z zavoda za gozdove in biotehniške fakultete ne zaupajo. »Če bi stroka opravljala svoje delo, ne bi dobili dveh tropov volkov v pol leta,« je še poudaril.

Eden od največjih oškodovancev na tem območju Marko Gasser je dejal, da so ministru podali zahtevo za določitev območij, kje volk lahko je. »Povedali smo, da Severnoprimorska in Gorenjska nista sprejemljivi za volka, sicer tu ne bo mogoče kmetovati, gospodariti in razvijati turizem,« je dejal.

Kmetje pravijo, da volkov pri njih nikoli ni bilo, in jih tudi v prihodnje ne bo. FOTO: Voranc Vogel
Kmetje pravijo, da volkov pri njih nikoli ni bilo, in jih tudi v prihodnje ne bo. FOTO: Voranc Vogel


Pojasnil je, da so do podatkov, da sta na tem območju dva volčja tropa, prišli prejšnji teden, ko sta se zgodila tudi dva pokola. Isti dan so bili na območju Jelovice opaženi trije volčji mladiči.

Na področju Jelovice so prvega volka sicer opazili leta 2016, predvidevajo pa, da je bila februarja 2017 na to območje pripeljana volkulja, kar bodo skušali dokazati z gensko analizo, je dejal Gasser in dodal, da tudi predstavniki zavoda za gozdove menijo, da prihaja do križanja med dinarsko in apeninsko populacijo.

Komentarji: