Na Aljaski izmerili nov temperaturni rekord

Na letališču v mestu Anchorage so namerili rekordnih 32,2 stopinje Celzija, kar je bistveno več od dosedanjega rekorda iz leta 1969. 
Fotografija: FOTO: Lance King/Afp
Odpri galerijo
FOTO: Lance King/Afp

Ameriška zvezna država Aljaska je v primežu vročinskega vala. Na severu Združenih držav Amerike so v številnih krajih izmerili najvišje zabeležene temperature, zaradi katerih so ogrožena številna življenja, povzročile pa so tudi nemalo motenj na delovnih mestih. 

​Na letališču v mestu Anchorage so izmerili rekordnih 32,2 stopinje Celzija, kar je bistveno več od dosedanjega rekorda, ki so ga namerili junija leta 1969. Tedaj so na Aljaski namerili 29,4 stopinje Celzija.

FOTO: Lance King/Afp
FOTO: Lance King/Afp


Vremenoslovci so na Aljaski sicer že minuli mesec poročali o najtoplejšem juniju, poroča tiskovna agencija AFP. Vseh 30 junijskih dni so namreč namerili nadpovprečne temperature. 

Nenormalno toplo vreme povzroča greben visokega zračnega pritiska. Po podatkih vremenoslovcev se Aljaska segreva kar dvakrat hitreje kot preostala svetovna območja. 

FOTO: Lance King/Afp
FOTO: Lance King/Afp


Zaradi  izredno suhega vremena in visoke nevarnosti požara so oblasti odpovedale ognjemet ob proslavi dneva neodvisnosti, ki so ga v Ameriki praznovali 4. julija. Višje temperature so poleg tega nevarno stanjšale led, zato številne poti niso več varne. Odpovedanih je bilo nemalo dirk vlečnih psov, prizadeta pa bo tudi letošnja sezona ribolova kraljevih rakovic. 

Komentarji: