Na Hrvaškem izpuščen ris Doru

Je prvi od štirih risov, ki bodo preseljeni na Hrvaško v prihodnjih petih letih. Tamkajšnjo populacijo risov pestijo enake težave kot slovensko. Brez doselitve novih živali bi izumrla.
Fotografija: Vse oči (od daleč) so bile uprte v Doruja. FOTO: Vjekoslav Skledar
Odpri galerijo
Vse oči (od daleč) so bile uprte v Doruja. FOTO: Vjekoslav Skledar

Nacionalni park Risnjak ima novega prebivalca, ki daje dodatno težo njegovemu imenu. Na območju gozdov Crnega Luga je bil pred nekaj urami na prostost izpuščen ris Doru, ki je bil preseljen iz romunskih Karpatov v okviru mednarodnega projekta Life Lynx. Cilj projekta je preprečiti izumrtje in zagotoviti dolgoročno preživetje kritično ogrožene populacije risov v Dinaridih in jugovzhodnih Alpah.

Doru je star štiri leta in tehta 21 kilogramov. Ulovljen je bil konec februarja na območju Bacau v JV delu romunskih Karpatov, zgolj teden dni po ulovu prvega »slovenskega« risa Goruja. Podobno kot Goru je dva meseca preživel v karanteni v Romuniji. Nekaj negotovosti glede njegove preselitve na Hrvaško je vnesla vest, da ima virus mačje kuge, vendar so naslednja testiranja pokazala, da se je virusa znebil, in je zdrav.

Pripravljen, pozor, zdaj! FOTO: Gregor Šubic
Pripravljen, pozor, zdaj! FOTO: Gregor Šubic

 

Ime izbrali v spletni anketi


Ris, ki so mu ime izbrali prebivalci Hrvaške v spletni anketi, je prvi od štirih risov, ki bodo preseljeni na Hrvaško v prihodnjih petih letih. Hrvaška populacija risov šteje med 40 in 60 živali, ki so prav tako potomke šestih risov, preseljenih v Kočevski Rog leta 1973. Zato jo pestijo enake težave kot slovensko populacijo: majhnost, izoliranost in ogroženost zaradi posledic parjenja v sorodstvu.

Ucvrl jo je. FOTO: Gregor Šubic
Ucvrl jo je. FOTO: Gregor Šubic

 

Sledili mu bodo z GPS-ovratnico


Doruju, ki so ga izpustili na skrivni lokaciji v osrčju Risnjaka, bodo sledili z GPS ovratnico, ki bo beležila njegovo gibanje in preko satelita pošiljala koordinate njegovega položaja. »Upamo, da bomo že naslednjo sezono z genetskimi analizami potrdili, da se je Doru paril in s svojimi geni zagotovil obstoj naše populacije,« je dejala Ivana Selanec iz zadruge BIOM.

Novim dogodivščinam naproti. FOTO: Vedran Slijepčević
Novim dogodivščinam naproti. FOTO: Vedran Slijepčević


»Veseli smo, da so med predlaganimi imeni prebivalci izbrali prav ime Doru. V romunščini to pomeni zaželen, nujen. Ime najbolje govori o pomenu risa za našo populacijo, hkrati pa je tudi zahvala partnerjem iz Romunije za odlično sodelovanje. Doruju izrekamo dobrodošlico v novem domu,« je ob izpustitvi izjavil Miljenko Gašparac, direktor Nacionalnega parka Risnjak.

Teci, Doru, teci! FOTO: Vedran Slijepčević
Teci, Doru, teci! FOTO: Vedran Slijepčević


Projekt naselitve risov v Hrvaški vodijo Veterinarska fakulteta univerze v Zagrebu, fakulteta v Karlovcu in zadruga BIOM s podporo nacionalnega parka Risnjak in javnega zavoda Priroda Primorsko-goranske županije. Krovni koordinator šestinpolletnega projekta, težkega skoraj sedem milijonov evrov, ki poleg Hrvaške vključuje Slovenijo, Italijo, Romunijo in Slovaško, je Zavod za gozdove Slovenije.

Doru v Romuniji, pred dolgo potjo na Hrvaško. FOTO: Life Lynx
Doru v Romuniji, pred dolgo potjo na Hrvaško. FOTO: Life Lynx

 

Goru ima zdrav apetit


Medtem ko Doru že spoznava novi dom, je Goru še v prilagoditveni obori v Loškem Potoku, kjer mu gre po besedah Roka Černeta z Zavoda za gozdove zelo dobro. Ima zdrav apetit, prvo srno, ki so mu jo člani lovske družine Loški Potok nastavili ob prihodu, je snedel v treh dnevih. V naravo, novim dogodivščinam naproti, bo predvidoma izpuščen čez dva tedna.

Preberite še:

Komentarji: