Predstavitvena informacija

Na kaj je treba biti pozoren pri nakupu sončne elektrarne

Nakup sončne elektrarne je lahko odlična naložba za prihodnost – tako s trajnostnega kot finančnega vidika. Vendar pozor: pri nakupu se ne ujemite v past.
Fotografija: Brez pasti ob nakupu – izberite slovensko podjetje z 20-letnimi izkušnjami in znanjem. FOTO: Bisol Group
Odpri galerijo
Brez pasti ob nakupu – izberite slovensko podjetje z 20-letnimi izkušnjami in znanjem. FOTO: Bisol Group

Sončna energija postaja vse bolj priljubljen način pridobivanja čiste, obnovljive energije, ki zagotavlja večjo brezskrbnost pri dobavi energije in upravljanju mesečnih izdatkov. Ker je nakup sončne elektrarne velika naložba, jo je treba skrbno pretehtati. Ključne razlike med solarnimi moduli različnih proizvajalcev se pokažejo šele pri njihovem delovanju in življenjski dobi.

Kako torej izbrati solarne module, ki bodo upravičili vaša pričakovanja glede energetskega izplena in dolge življenjske dobe, ter kako poskrbeti za njihovo pravilno namestitev?

Pri nakupu sončne elektrarne upoštevajte štiri glavna vodila: kakovost in dolgoletne izkušnje pri proizvodnji solarnih modulov, strokovno podporo ponudnika solarnih modulov, garancijo in profesionalno montažo.

BISOL je pred kratkim osvojil celo Antarktiko. FOTO: Bisol Group
BISOL je pred kratkim osvojil celo Antarktiko. FOTO: Bisol Group

Najcenejše rešitve so lahko na dolgi rok najdražje

Pri nakupu sončne elektrarne kupci iščejo najboljše razmerje med učinkovitostjo in ceno. In prav to je prva past, ki vas lahko zavede. Čeprav so si moduli različnih proizvajalcev po osnovnih tehničnih karakteristikah lahko precej podobni, se ključne razlike med njimi pokažejo šele pri njihovem delovanju in življenjski dobi. Na kakovost modula poleg kakovosti materialov namreč odločilno vpliva sam proces proizvodnje. Številni proizvajalci po svetu uporabljajo neprimerne prakse za zniževanje stroškov izdelave, ki jih je s prostim očesom nemogoče zaznati.

FOTO: Bisol Group
FOTO: Bisol Group

Kako prepoznati kakovostnega proizvajalca

Evropska proizvodnja je v solarni industriji prava redkost, saj zahteva mnogo višje standarde kakovosti v primerjavi z azijskimi. Slovenci smo eden redkih evropskih narodov, ki se ponaša s svojo znamko solarnih modulov. V Latkovi vasi pri Preboldu proizvedene solarne module BISOL lahko najdete v več kot 100 državah sveta, od Antarktike do Havajev. Njihova kakovost je stalno preverjana skozi več kot 20 različnih testiranj in neodvisnih pregledov kupcev ter potrjena s stotinami mednarodnih in za posamezne države specifičnih certifikatov.

Med številnimi prednostmi solarnih modulov BISOL prav gotovo izstopa njihova neprimerljivo nizka degradacija, ki jim je omogočila razvoj prvega in edinega solarnega modula na svetu z ničelno degradacijo, oziroma povedano drugače: serijo BISOL Supreme™ s 25 leti 100-% jamstva izhodne moči.

Prepričajte se o referencah inštalaterjev

Izjemno povpraševanje po sončnih elektrarnah je spodbudilo razmah številnih novih inštalaterskih podjetij. Pomanjkljivo znanje, površnost pri nameščanju solarnih modulov in neupoštevanje časovnih rokov so tako med pogostimi razlogi za nezadovoljstvo med kupci sončnih elektrarn.

Ko boste izbirali inštalaterja, preverite reference podjetja in seveda portfelj izdelkov – vsekakor je izbranega inštalaterja smiselno prositi za oboje, torej tako za izbor kakovostnih slovenskih modulov BISOL kot za nabor referenc. Da bi kupcem olajšali odločitev pri izboru, je BISOL ustanovil Mrežo partnerjev BISOL, ki povezuje zanesljiva inštalaterska podjetja.

Rešite kviz: kako dobro poznate vse prednosti sončnih elektrarn?


Naročnik oglasne vsebine je BISOL Group, d.o.o.